Pământul a fost lovit de o nouă furtună solară. Ce spun cercetători
Pământul a fost lovit luni de o furtună geomagnetică intensă care a putea persista în timpul nopții și ar putea face ca aurora boreală să se vadă la latitudine mai joase, potrivit AFP, citat de hotnews.ro. Noaptea trecută, perseidele și aurora boreală au făcut spectacol pe cerul României. Fenomenul ar putea fi văzut şi în această noapte în zonele cu aer şi cer curat, transmite antena3.ro.
Condiții corespunzătoare unei furtuni geomagnetice de nivel 4 pe o scară de 5 au fost observate luni începând cu ora 15:00 GMT, potrivit unui centru specializat atașat Administrației Naționale Americane pentru Oceane și Atmosferă (NOAA).
Aceste condiții „ar putea persista până în această seară”, dar nu sunt așteptate să crească în intensitate, a adăugat NOAA într-un comunicat. Un astfel de eveniment „ar putea duce la apariția unor aurore luminoase până în Alabama și nordul Californiei”, potrivit agenției. Această nouă furtună solară este cauzată de ejecțiile de masă coronală (CME), explozii de particule care părăsesc Soarele. Atunci când aceste particule ajung pe Pământ, ele îi perturbă câmpul magnetic.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Aurora a fost văzută noaptea trecută și în România, odată cu perseidele, care i-a luat prin surprindere pe toți cei care au așteptat cu nerăbdare această noapte. Imagini spectaculoase au fost surprinse în mai multe zone ale țării, transmite presa română.
În luna mai curent, planeta s-a confruntat cu cele mai puternice furtuni geomagnetice înregistrate în ultimii 20 de ani. Acestea au condus la apariţia de aurore boreale pe cerul nopţii, în special în Statele Unite, Europa şi Australia, la latitudini mult mai joase decât de obicei.
Acest tip de eveniment a devenit mai frecvent în ultima perioadă, Soarele aflându-se în prezent aproape de vârful activităţii sale, într-un ciclu care se repetă o dată la 11 ani.