Pacienții diagnosticați cu cancer așteaptă mai puțin pentru a beneficia de investigații de înaltă performanță

Pacienții diagnosticați cu cancer așteaptă mai puțin pentru a beneficia de investigații de înaltă performanță
Imagine simbol. Sursa foto: medisprof.ro

Persoanele diagnosticate cu cancer beneficiază mai rapid de investigații de înaltă performanță, cum ar fi diferite tipuri de tomografie computerizată și rezonanță magnetică nucleară. Dacă la începutul anului curent pacienții cu maladii oncologice erau nevoiți să aștepte 21 de zile, în prezent, timpul de așteptare constituie între trei și cinci zile.

Potrivit Companiei Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), cozile care existau anterior pentru aceste investigații au fost practic eliminate. Acest lucru se datorează  monitorizării constante a modului de prestare a serviciilor respective în cadrul programului „Pacient oncologic”.

„Pentru anul 2024, CNAM a alocat o sumă semnificativă pentru procurarea de servicii în cadrul programului respectiv. Astfel, 15 prestatori asigură investigații de înaltă performanță, iar suma totală contractată pentru anul în curs este de aproape 54 de milioane de lei, ceea ce permite efectuarea a cca 16.500 de servicii medicale de înaltă performanță, de aproape trei ori mai multe comparativ cu anul trecut. În primele zece luni ale anului curent, au fost prestate mai mult de 11 mii de investigații în valoare totală de peste 37 de milioane de lei”, a precizat instituția.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Datele CNAM arată că circa o mie de persoane beneficiază lunar de serviciile incluse în programul „Pacient oncologic”. Cele mai solicitate servicii oferite sunt următoarele:

  • tomografia computerizată cu și fără contrast pentru evaluarea oncologică (cutia toracică, abdomen și bazinul mic);
  • tomografia computerizată spiralată cu contrast cu imagine tridimensională a toracelui și mediastinului, a abdomenului, precum și a bazinului;
  • rezonanța magnetică nucleară a creierului, abdomenului sau a organelor bazinului mic la aparatul 1,5 Tesla, cu contrast.

Tomografiile computerizate pentru evaluarea oncologică au constituit mai mult de jumătate din volumul serviciilor prestate în perioada ianuarie-octombrie 2024. Costul unei astfel de investigații este de aproximativ cinci mii de lei.

În prezent, biletul de trimitere pentru accesarea acestor investigații este eliberat de medicii specialiști de profil. Programarea pentru serviciile respective este efectuată de CNAM, iar pacienții oncologii nu trebuie să achite nimic pentru aceste investigații, deoarece ele sunt acoperite de asigurarea medicală obligatorie atât pentru pacienții asigurați, cât și pentru cei care nu dispun de asigurare.