Optimizare prin „măsuri nepopulare”. CFM ar urma să concedieze angajații care au atins vârsta de pensionare

O comisie specială din cadrul Căii Ferate din Moldova (CFM) analizează dosarele a circa 1.000 de angajați care au atins vârsta de pensionare, pentru a optimiza activitate întreprinderii de stat. Directorul CFM, Serghei Cotelnic, susține că urmează „măsuri nepopulare”, dar necesare pentru optimizarea cheltuielilor și adaptarea întreprinderii la realitățile din domeniul transporturilor, transmite Teleradio-Moldova.
Din totalul celor circa 5.o00 de angajați de la CFM, aproximativ 1000 de persoane au atins vârsta de pensionare. Astfel, potrivit șefului CFM, o comisie responsabilă de optimizarea activității personalului „analizează fiecare fisă de post, fiecare profesie”.
Serghei Cotelnic a specificat că, în procesul de optimizare, „din procesul tehnologic sunt scoși unii angajați care nu participă nemijlocit la transportarea mărfurilor sau la pregătirea acestor transportări”. În unele cazuri „sunt comasate două specialități sau funcții”.
„Fără o asemenea optimizare și o reducere a cheltuielilor, Calea Ferată nicăieri nu se va putea mișca, ținând cont că astăzi noi avem o circulație a cel mult două trenuri pe zi. (...) Aplicăm niște măsuri nepopulare, dar o altă soluție pur și simplu nu există”, a declarat șeful CFM pentru Teleradio-Moldova.
Serghei Cotelnic spune că lichidarea datoriei salariale este principala prioritate a administrației CFM. În ultima perioadă, datoria la plata salariilor s-a redus de la peste 190 de milioane la 188 de milioane de lei. Potrivit șefului CFM, pentru diminuarea acesteia „a fost întreruptă chiar și plata către unii parteneri, care au asigurat întreprinderea cu piese și material rulant”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Amintim că, la începutul lunii aprilie 2025, angajații de la Calea Ferată din Moldova au început să-și primească salariile restante pentru luna septembrie a anului trecut. Întreprinderea de stat urmează să primească încă o lună motorină din rezerva de stat, pentru a acumula fonduri pentru plata restanțelor salariilor.
Până acum, întreprinderea a primit două loturi de motorină din rezerva de stat, fiecare a câte 250 de tone.
Calea Ferată din Moldova se confruntă cu probleme financiare de câțiva ani. În 2020 și 2021, compania a fost la un prag de faliment. Situația a început să se agraveze după luna august 2022, când tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut drastic, odată cu redeschiderea portului Odesa. Schimbarea a dus la diminuarea veniturilor întreprinderii și, implicit, la întârzieri tot mai mari la plata salariilor angajaților.
În prezent, trenurile întâmpină dificultăți tot mai mari din cauza lipsei de motorină și a problemelor logistice, iar lipsa de finanțare amenință întregul sistem feroviar.
Angajații Căii Ferate nu și-au primit salariile de mai bine de jumătate de an și au organizat mai multe proteste. La începutul lunii martie, noul șef al Căii Ferate, Sergiu Cotelnic, le-a spus angajaților că în următoarele două luni urmează să fie achitate trei salarii restante, iar CFM va primi motorină din rezerva de stat a Guvernului.