Opoziția din Coreea de Sud a depus o moțiune pentru destituirea președintelui Yoon Suk Yeol
Partidele de opoziție din Parlamentul din Coreea de Sud au anunțat miercuri că au depus o moțiune de destituire împotriva președintelui Yoon Suk Yeol, după tentativa sa eșuată de a impune legea marțială, relatează Yonhap, AFP și dpa, citate de Agerpres.
Potrivit agenției sud-coreene Yohhap, Partidul Democrat (principala formațiune de opoziție) și alte patru patru partide mai mici au înaintat moțiunea la ora locală 14:43 (05:43 GMT). Documentul a fost semnat de 191 de parlamentari, însă nu a fost susținut de partidul de guvernământ.
În cadrul unei conferințe de presă comune, cele șase partide de opoziție au declarat că urmează să prezinte moțiunea în ședința plenară de joi și să o supună votului vineri sau sâmbătă. Moțiunea de impeachment necesită sprijinul a două treimi din Parlament și validarea de către Curtea Constituțională, care în prezent funcționează cu doar șase judecători din nouă.
Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram
Yoon Suk Yeol, a cărui cotă de popularitate era la cel mai scăzut nivel, a fost pus cu spatele la zid atât de propriul său partid, cât și de opoziție după ce a instituit legea marțială într-o alocuțiune surpriză de marți seara, iar apoi a anulat măsura după șase ore sub presiunea deputaților și a străzii.
În contextul dificultăților de a trece bugetul, președintele a justificat această măsură excepțională afirmând că vrea „să elimine elementele ostile statului” și „să protejeze Coreea de Sud liberală de amenințările reprezentate de forțele comuniste nord-coreene”.
Pe plan internațional, administrația Biden a exprimat îngrijorări serioase cu privire la evenimentele din Seul, transmite Associated Press. Totuși, Casa Albă a confirmat că nu există impact asupra celor peste 27.000 de militari americani staționați în Coreea de Sud.
Declararea legii marțiale de către Yoon este prima din ultimii 40 de ani și reamintește de perioadele în care guvernele militare dominau scena politică din Coreea de Sud. Experții avertizează că acest incident reprezintă un regres serios al democrației sud-coreene.