ONU prezintă date îngrijorătoare. Aproape jumătate din populația Ucrainei are nevoie de asistență umanitară
18 milioane de persoane din Ucraina au nevoie de asistență umanitară. Cifra reprezintă aproape jumătate din populația țării vecine. Purtătorul de cuvânt al Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, Saviano Abreu, a declarat acest lucru într-un interviu pentru agenția Interfax-Ucraina.
Potrivit lui Saviano Abreu, invazia rusă pe scară largă a condus la o criză umanitară gravă. Dacă până la 24 februarie 2022 ONU implementa mai multe proiecte pentru populația din regiunile Donețk și Luhansk, ulterior, organizația a trebuit să extindă asistența, pentru a răspunde nevoilor tot mai mari ale populației.
„În 2022, am crescut dramatic volumul de ajutor umanitar. Vorbim despre apă, alimente, asistență pentru reconstrucția locuințelor, pregătirea zonelor compacte de locuit, furnizarea de servicii medicale și educaționale, precum și asistență financiară. Anul trecut, am ajutat 16 milioane de persoane din Ucraina. În 2023, am oferit deja același sprijin pentru aproape 8 milioane de persoane”, a declarat Saviano Abreu.
ONU preconizează că situația umanitară din Ucraina se va înrăutăți, întrucât tendința din primele șase luni ale anului 2023 nu este deloc îmbucurătoare.
„În curând va veni iarna. Acest lucru va crea noi riscuri și va crește necesitățile oamenilor. Unii oameni trăiesc în case distruse sau nu au acces la apă, încălzire sau gaz. Chiar și plata încălzirii în timpul iernii poate fi o provocare pentru mulți oameni din Ucraina, în special pentru persoanele strămutate care și-au epuizat deja economiile și alte resurse. Ne așteptăm să creștem volumul de asistență umanitară până la sfârșitul anului. Obiectivul nostru este de a ajuta cel puțin 11 milioane de persoane din cele peste 18 milioane de persoane aflate în nevoie în Ucraina”, a spus Abreu.
În perioada octombrie-martie, aproximativ 1,3 milioane de cetățeni din Ucraina vor beneficia de asistență din partea ONU la plata chiriei (în cazul persoanelor strămutate în interiorul țării) sau plata utilităților și a încălzirii. De ajutor vor beneficia persoanele care locuiesc în apropierea liniei întâi.
Purtătorul de cuvânt al Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare susține că multe comunități din Ucraina se confruntă cu dificultăți la capitolul accesului la apă potabilă. După ce centrala de la Kahovka a fost aruncată în aer, situația s-a agravat și mai mult.
„Distrugerea barajului centralei hidroelectrice Kahovka a provocat și mai multă suferință locuitorilor din zonele deja afectate de război, de invazia rusă și bombardamentele constante. Nevoile de acolo erau mari și până la dezastru și au devenit și mai mari”, a conchis reprezentantul ONU.
Federația Rusă a invadat Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie 2022. Conform celor mai recente date prezentate de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), 6,199,700 de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul războiului.