ONG-urile de media condamnă suspendarea licenței a șase posturi TV. Reacția Publika, Prime, Orizont și ITV
Mai multe ONG-uri de media, inclusiv Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociația Presei Electronice (APEL) și Centrul „Acces-Info” și-au exprimat îngrijorarea în raport cu suspendarea licențelor a șase posturi de televiziune, „în lipsa unor explicații extinse privind circumstanțele faptice și juridice ce justifică măsurile restrictive”.
Se întâmplă după ce Comisia pentru Situații Excpeționale (CSE) a aprobat luni suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru posturile Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3.
Într-o declarație publică, ONG-urile semnatare au solicitat autorităților să prezinte argumentele și probele care au stat la baza deciziei CSE.
„Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a declarat că aceste posturi TV își realizează activitatea cu „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către Consiliul Audiovizualului (CA), dar și de SIS, iar prim-ministrul Dorin Recean a anunțat despre existența unor „dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara R. Moldova, în scop destabilizator”. În pofida acestui fapt, dispoziția CSE din 30 octombrie nu conține nici un argument sau referințe la „motivele serioase, convingătoare, justificate și probate corespunzător” care au stat la baza deciziei de suspendare”, precizează ONG-urile.
Potrivit organizațiilor neguvernamentale de media, în hotărârea CSE lipsește informația exactă despre sancțiunile aplicate anterior de CA în privința fiecărui furnizor de servicii media vizat, dar și „multiplelr încălcări ale legislației”, constatate de către SIS.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Această abordare facilitează apariția îngrijorărilor în raport cu oportunitatea și gradul de compatibilitate a măsurilor restrictive cu principiile și valorile inerente unui stat democratic. ONG-urile semnatare recunosc necesitatea de a implementa măsuri urgente pentru a asigura securitatea informațională a statului, însă subliniază că măsurile cu caracter restrictiv trebuie să fie fundamentate prin argumente convingătoare [...] Reamintim că statul are obligația de a pune în aplicare un cadru legislativ și administrativ adecvat pentru a asigura pluralismul audiovizual eficient”, se mai arată în textul Declarației semnate de patru ONG-uri de media.
CJI, Apel, Centrul „Acces-Info” și RISE Moldova susțin că incapacitatea autorităților de a-și explica deciziile generează suspiciuni că măsurile restrictive au fost aprobate în mod nejustificat, „în detrimentul diversității opiniilor politice exprimate, dar și în defavoarea consolidării protecției libertății de exprimare în mass-media audiovizuală”.
Reacția posturilor TV care au fost suspendate
Până la publicarea declarației ONG-urilor de media, patru dintre cele șase posturi TV care au rămas fără licență au venit cu o reacție publică.
Având în vedere faptul că SIS a dispus astăzi și blocarea a 31 de site-uri, inclusiv itv.md, prime.md, publika.md, canal2.md, canal3.md și primul.md, la moment, textul originar al reacțiilor Orizont TV și ITV, afiliate lui Ilan Șor, precum și reacțiile Publika TV și Prime TV – în trecut afiliate fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, nu pot fi accesate. Din acest considerent, ziar.md a consultat fragmentele citate de colegii din presă, mai exact, publicația NewsMaker.
„Toate acuzațiile aduse posturilor TV sunt niște falsuri grosolane, fără nicio probă sau justificare legală. Posturile TV activează strict în conformitate cu prevederile Codului serviciilor media-audiovizuale și standardele internaționale în domeniu. Sancțiunile de care s-a vorbit nu au nicio tangență cu acuzațiile legate de dezinformare, război hibrid sau altceva. (…) Condamnăm aceste atacuri repetate asupra drepturilor fundamentale și libertății de exprimare în R. Moldova”, au declarat redacțiile Orizont TV și ITV.
„Constatăm cu regret că în ultimii ani instituțiile mass-media (TV sau online), care nu manifestă o loialitate vădită față de conducerea politică actuală a țării, sunt tratate în mod public și oficial ca „inamici ai statului”. În adresa acestor mijloace media sunt utilizate acuzații nefondate și etichetări defăimătoare, sute de jurnaliști sunt supuși diferitor presiuni din partea organelor puterii, sute de familii rămân fără sursă de venit, iar cel mai trist este că toate aceste abuzuri și derapaje antidemocratice se produc sub privirea tăcută a observatorilor, a organizațiilor de profil și a liderilor de opinie din exterior, sub privirea tăcută a ambasadelor, care anterior luau atitudine categorică în cazurile cele mai minore, cazuri care nici pe departe nu atingeau proporțiile dezastrului antidemocratic din perioada anilor 2021-2023. Azi deocamdată se tace”, a declarat colectivul redacțional al posturilor Publika TV și Prime TV și ai site-urilor prime.md și publika.md.
Amintim că, luni, 30 octombrie, CSE a aprobat suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova. Decizia a fost luată după ce directorul SIS a solicitat suspendarea activității posturilor TV, pe motiv că acestea „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”.
La scurt timp, SIS a dispus blocarea a 31 de site-uri pe teritoriul R. Moldova. Printre portalurile vizate se numără cele din holdingul „General Media Grup” (GMG), precum și site-uri din Federația Rusă, inclusiv ale agențiilor informaționale de stat de la Moscova.
Acesta nu este primul caz când CSE dispune suspendarea licenței de emisie a posturilor de televiziune. La 16 decembrie 2022, Comisia a aprobat suspendarea licențelor de emisie ale altor șase posturi - Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV, pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.