OMS va oferi trei milioane de dolari pentru modernizarea sistemului de sănătate din R. Moldova

OMS va oferi trei milioane de dolari pentru modernizarea sistemului de sănătate din R. Moldova
Sursa foto: Ministerul Sănătății

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, și directorul Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, Dr. Hans Henri P. Kluge, au semnat un Acord bienal de colaborare pentru anii 2024-2025. Acordul presupune alocarea sumei de trei milioane de dolari pentru modernizarea sistemului de sănătate din R. Moldova.

Ministerul Sănătății anunță că documentul semnat își propune să sprijine R. Moldova în promovarea accesului universal la îngrijiri medicale calitative.

Prioritățile strategice ale acordului vizează:

  • consolidarea asistenței medicale primare și spitalicești, centrate pe pacient, inclusiv refugiați;
  • fortificarea sistemului de sănătate publică pentru pregătirea și răspunsul în situații de urgență;
  • cooperarea pentru pregătirea eficientă împotriva pandemiilor;
  • prevenirea și combaterea bolilor transmisibile și netransmisibile;
  • protecția și promovarea sănătății;
  • dezvoltarea capacităților la nivel național pentru implementarea și menținerea soluțiilor digitale în sănătate;
  • implementarea unor sisteme eficiente și transparente de achiziții pentru medicamente și dispozitive medicale;
  • eficiența utilizării fondurilor publice în sectorul sănătății pentru asigurarea unei sustenabilități financiare și fortificarea capacităților resurselor umane în sănătate, planificarea și retenția acestora.

Pentru atingerea obiectivelor menționate, OMS va sprijini țara noastră în implementarea Strategiei Naționale „Sănătatea 2030” și a Programelor Naționale existente. În acest sens, OMS va oferi asistență Ministerului Sănătății și va achiziționa echipamentele medicale și consumabilele necesare.

Potrivit Ministerului Sănătății, bugetul inițial al Acordului bienal de colaborare constituie trei milioane de dolari, bani oferiți de OMS.

Strategia națională „Sănătatea 2030” a fost aprobată de Guvern în iunie 2023. Documentul prevede transformarea complexă a sistemului de sănătate și stabilește direcțiile prioritare de intervenție printr-o serie de programe naționale, care vor fi realizate până în anul 2030.