O stradă din București, situată lângă ambasada Rusiei, ar putea să poarte numele lui Alexei Navalnîi
Strada Tuberozelor din capitala României, situată chiar lângă ambasada Federației Ruse, ar urma să fie redenumită în strada Alexei Navalnîi. Consilierii partidului Uniunea Salvați România (USR) din Consiliul General al municipiului București au depus luni un proiect de hotărâre în acest sens, notează G4Media.
Autorii precizează în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre că încălcarea drepturilor omului a devenit o rutină în Rusia contemporană și că puțini au curajul să se opună regimului dictatorial al lui Vladimir Putin.
„[...] având în vedere că una din modalitățile prin care un oraș menține în memoria locuitorilor și vizitatorilor acestuia diverse momente sau persoane importante este acordarea de denumiri străzilor, piețelor sau clădirilor acestuia, considerăm oportună adoptarea unei hotărâri care să amintească de o persoană care a vorbit în locul multor milioane cărora le-a fost frică să o facă, care a întruchipat multe idealuri normale într-o democrație, dar aspru pedepsite de Rusia controlată de Putin”, se mai menționează în proiect.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Potrivit G4 media, proiectul preia și un punct de vedere al Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE), care arată că, din punct de vedere juridic, diplomația de la București nu a identificat impedimente politice sau de altă natură, care ar afecta interesele României.
Anterior, mai multe voci de la Chișinău au cerut ca în capitala R. Moldova să apară o stradă care să poarte numele regretatului opozant rus Alexei Navalnîi. Directorul executiv al Centrului de Informare și Documentare privind NATO în R. Moldova, Ion Tăbârță, a declarat în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău că ar putea fi vorba de o parte din strada Toma Ciorbă, unde în prezent se află Ambasada Federației Ruse în R. Moldova.
Alexei Navalnîi, principalul opozant al președintelui rus Vladimir Putin, a murit pe 16 februarie, la vârsta de 47 de ani, într-o închisoare din Siberia. Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea liderului opoziției, care a fost înmormântat pe 1 martie la Moscova.