O nouă rundă de negocieri dintre fermierii protestatari și guvern. Ce subiecte vor fi abordate

O nouă rundă de negocieri dintre fermierii protestatari și guvern. Ce subiecte vor fi abordate
Sursa foto: MAIA

Agricultorii protestatari și reprezentanții statului urmează să se întâlnească vineri, 1 martie, pentru a continua discuțiile despre problemele enumerate de producătorii de cereale și a identifica anumite soluții, pentru a-i ajuta pe aceștia să depășească probleme financiare. Ședința urmează să aibă loc la ora 13:00, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

Asociația „Forța Fermierilor” anunță că grupul de lucru, format din agricultorii - protestatari și reprezentanții instituțiilor statului, urmează să discute despre:

  • mecanismul nou de creditare garantată pentru mijloace circulante, care prevede acordarea agricultorilor creditelor pentru perioadă de 5 ani, cu perioada de grație de 1 an, în sume maximale până la 2 milioane de lei;
  • posibilitatea rambursării necondiționate fermierilor a TVA, cu care statul le este dator;
  • posibilitatea alocării compensațiilor agricultorilor în formă de plăți directe pentru fiecare hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în 2023;
  • poziția BNM privind modificarea Regulamentului, care ar permite prin derogare, restructurarea creditelor fermierilor în 2024, fără ca acestea să fie catalogate neperformante cu rezervări suplimentare a mijloacelor financiare în fondul de risc;
  • claritate cu perioada livrării motorinei române.

Pe 27 februarie, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) s-a desfășurat o ședință de constituire a unui grup de lucru, format din agricultori, reprezentanți ai MAIA, Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Digitalizării, precum și Inspectoratului Fiscal de Stat. Rolul grupului de lucru este identificarea soluțiilor pentru problemele enumerate de agricultori și producătorii de cereale.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Fermierii din R. Moldova au protestat mai multe zile la rând, cerând ajutor din partea statului pentru producătorii de cereale afectați de crizele din ultimii ani. Aceștia au blocat mai multe trasee din țară, inclusiv drumul de acces spre punctul de trecere a frontierei Leușeni - Albița, și au cerut discuții cu conducerea țării.

După mai multe zile de proteste, fermierii au reușit să discute cu prim-ministrul și ministrul Agriculturii, care le-au prezentat un mecanism de susținere - Creditul Agricol de Urgență. Potrivit premierului Dorin Recean creditele vor putea fi accesate „la condiții foarte avantajoase”, iar banii vor putea fi folosiți imediat pentru motorină, fertilizanți, piese de schimb și tot ce au nevoie acești agricultori pentru lucrările în câmp din perioada următoare.

Șeful Cabinetului de miniștri a declarat că până pe 15 martie vor fi aprobate modificări la lege pentru a scăpa unii agricultori de executarea silită din partea băncilor.