O navă ucraineană care transporta grâu, lovită de o rachetă rusească în Marea Neagră. Reacția României

O navă ucraineană care transporta grâu, lovită de o rachetă rusească în Marea Neagră. Reacția României
Sursa foto: Volodymyr Zelenskyy/X

O navă care avea o încărcătură de grâu destinată Egiptului a fost lovită, în noaptea de 12 septembrie de o rachetă rusească, imediat ce a părăsit apele teritoriale ucrainene, a anunțat joi președintele Volodimir Zelenski. Ministerul de Externe al României declară că atacul cu rachetă al forțelor ruse asupra unei nave care transporta cereale pe Marea Neagră reprezintă „o escaladare fără precedent” și „o încălcare gravă a normelor dreptului internațional umanitar”.

Președintele Ucrainei a anunțat joi seara că o navă ucraineană care transporta grâu a fost lovită de o rachetă rusească în Marea Neagră. Atacul a avut loc în noaptea de 11 spre 12 septembrie. Liderul de la Kiev a afirmat că așteptă „cu interes” răspunsul lumii la acest atac.

Potrivit unui comunicat de presă al Gărzii de Coastă române, nava a cerut schimbarea rutei de navigație spre Constanța pentru evaluarea urmărilor loviturii: „În urma relaționării cu comandantul, acesta nu a solicitat asistență”, a precizat Garda de Coastă.

În acest context, Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a cerut Rusiei „să înceteze orice atac asupra unor nave comerciale și să respecte libertatea de navigație de care beneficiază statele în Marea Neagră”.

„Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm atacul forțelor armate ruse împotriva unei nave comerciale, care transporta cereale în Marea Neagră. Acest eveniment reprezintă o escaladare fără precedent a acțiunilor Federației Ruse în cadrul războiului ilegal și nejustificat pe care aceasta l-a lansat împotriva Ucrainei. Atacarea deliberată a unei nave comerciale reprezintă o încălcare gravă a normelor dreptului internațional umanitar care reglementează purtarea războiului pe mare”, se precizează în reacția transmisă de Ministerul de Externe al României pe 13 septembrie.

Autoritățile române condamnă, de asemenea, „încălcarea de către Federația Rusă a Cartei Națiunilor Unite prin bombardarea sistematică și iresponsabilă a infrastructurii ucrainene și a navelor care transportă grâne” și atrage atenția asupra faptului că acțiunile Moscovei „amenință securitatea alimentară globală”.

Rusia s-a retras anul trecut dintr-un acord mediat de Turcia şi ONU prin care se stabilise un coridor pe Marea Neagră pentru transportul în siguranță al cerealelor ucrainene, care puteau pleca din trei porturi de la Marea Neagră.

După ce Moscova a ieșit din acord, motivând că cererile proprii pentru transportul de îngrășăminte şi plățile aferente nu au fost satisfăcute, Ucraina şi-a stabilit propriul coridor de siguranța pentru transport, care trece inclusiv prin apele teritoriale ale României.