O grupare neonazistă din R. Moldova ar racola tineri din România pe Telegram. Ce spune IGP

O grupare neonazistă din R. Moldova ar recruta tineri din România prin aplicația Telegram, pentru a comite diversiuni. Potrivit unei investigații realizate de PressOne.ro, recruții, majoritatea de vârsta liceului, sunt puși să bată oameni fără adăpost, să vandalizeze monumente evreiești și să-și ucidă „dușmanii”, acțiunile lor fiind recompensate cu puncte, ca într-un joc video. Contactați de ziar.md, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) din R. Moldova au declarat că instituția cunoaște de câteva săptămâni această informație.
După cum notează presa de peste Prut, gruparea transnațională operează pe teritoriul României/R. Moldova și a fost fondată sub denumirea „Unitatea 731”, redenumită ulterior „AR88”, apoi „S.E.C.-104”. Liderul organizației ar fi Nichita Popescu, alias „Inquisitor”, identificat cu ajutorul platformei Revolut.
„Unitatea 731 este opera lui Nichita Popescu, un neonazist din Republica Moldova stabilit în Germania care se laudă că urmează modelul unor organizații similare din Rusia și Ucraina. (...) În trecut, conform mai multor mesaje postate chiar de el în grupuri de Telegram, Wire sau Simplex, Nichita Popescu ar fi făcut parte dintr-o organizație fascistă din R. Moldova intitulată „Cuibul Basarabean”. (...) Contactat de redacție pentru un punct de vedere, Popescu a amenințat un reporter PressOne cu moartea”, notează PressOne.
Acțiunile promovate de grupare includ doxxing-ul (n.r. dezvăluirea intenționată a datelor personale), agresarea fizică în public, mutilarea sau chiar uciderea dușmanilor. De asemenea, aceasta încurajează vandalizarea clădirilor administrative, utilizarea de materiale explozive și obținerea de fonduri (necesare „cauzei”) prin trafic de droguri.
„Unele fapte sunt documentate chiar de membri, pe Instagram, TikTok și grupuri de Telegram, unde postează filmulețe în care agresează oameni ai străzii, romi și imigranți - toți fiind catalogați drept subumani. Alteori, țintele atacurilor sunt activiștii antifasciști, care sunt hărțuiți și umiliți public, spre deliciul tinerilor care populează acest ecosistem”, menționează autorii investigației.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
PressOne precizează că gruparea operează și pe teritoriul României, fiind coordonată tot de Nichita Popescu, care organizează sistematic ședințe cu liderii inferiori. Printre cei implicați s-ar număra și un alt tânăr din R. Moldova -utilizatorul „liberter” – autoproclamat lider al diviziei de propagandă, originar din Ungheni.
„Nichita Popescu a refuzat în repetate rânduri apelurile noastre pe Telegram. A preferat să comunicăm în scris. Când i-am spus despre ce este vorba, mai întâi ne-a ignorat, ca apoi să revină cu o serie de mesaje în care ne cere să-i trimitem link-ul cu textul și ne amenință cu moartea”
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție de la București a comunicat pentru PressOne că nu poate nici confirma, nici infirma cele documentate de jurnaliști, invocând prezumția de nevinovăție și caracterul nepublic al urmăririi penale. Textul integral al investigației îl găsiți AICI.
Șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratului General al Poliției (IGP) din R. Moldova, Diana Fetco, a declarat pentru ziar.md că instituția cunoaște de câteva săptămâni informația raportată de PressOne:
„În cadrul acțiunilor desfășurate s-a stabilit că respectiva persoană (Nichita Popescu - n.red.) a părăsit teritoriul R. Moldova în noiembrie anul trecut, cetățenia țării noastre nefiind unica pe care o deține. Aceasta nu se află pe teritoriul R. Moldova, iar activitatea sa ilegală nu este desfășurată pe teritoriul țării noastre. La moment, polițiștii nu au stabilit careva riscuri din partea acestuia la noi în țară”.
Diana Fetco a precizat că, oficial, autoritățile moldovenești nu au fost anunțate despre unele măsuri, inclusiv de căutare a respectivei persoane.