O femeie din Soroca are un motiv în plus de a celebra viața, după ce a suferit un AVC: „M-am trezit dimineața...”

O femeie din Soroca are un motiv în plus de a celebra viața și sănătatea, după ce a reușit să supraviețuiască unui accident vascular cerebral (AVC). Eudochia Ursachi, în vârstă de 75 de ani, a suferit un AVC în noiembrie 2024, transmite Ministerul Sănătății.
„M-am trezit dimineața și la un moment dat, în timp ce serveam micul dejun, am simțit o amețeală puternică, nu puteam mesteca și nici înghiți mâncarea. Am recunoscut imediat semnele accidentului vascular cerebral. (...) Când am înțeles că ar putea fi un AVC, am telefonat-o pe fiica mea și am rugat-o să sune la 112”, povestește Eudochia Ursachi.
Aceasta a fost transportată la Centrul primar de AVC din cadrul Spitalului Raional Soroca. Femeia nu putea vorbi coerent, nu simțea și nici nu putea mișca partea stângă a corpului, iar fața îi era asimetrică, spun medicii.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Pacienta a ajuns la spital după 40-45 de minute de la apariția primelor semne de AVC, destul de rapid, fapt care a contribuit semnificativ la prevenirea complicațiilor devastatoare. (...) Am inițiat intervenția de tromboliză intravenoasă la mai puțin de o oră și jumătate de la apariția AVC-ului. După doar 20 de minute de perfuzie, pacienta a început să vorbească mai bine, să ridice mâinile, iar la finalul procedurii, simptomatica neurologică a dispărut complet”, menționează șeful Secției neurologie a Spitalului Raional Soroca „Anatolie Prisăcari”, Valeriu Rusnac.
În R. Moldova, accidentul vascular cerebral este a doua cauză principală de deces, afectând anual aproximativ 12.000 de oameni. Anterior, ministerul Sănătății anunța că și-a propus ca până în anul 2030 să reducă cu 10% numărul cazurilor de AVC și să trateze cel puțin 90% dintre pacienții care ajung într-un centru de tratament.
Și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că, fără măsuri de prevenție adecvate, AVC-ul ar putea deveni principala cauză de mortalitate până în anul 2030.
Amintim că, în octombrie 2024, Ministerul Sănătății, în colaborare cu Biroul de Cooperare al Elveției, a lansat o campanie de informare despre importanța recunoașterii semnelor accidentului vascular cerebral și a intervenției rapide.




