O echipă de experți din UE va analiza cum a gestionat R. Moldova câteva cazuri de corupție și crimă organizată

O echipă de experți din UE va analiza cum a gestionat R. Moldova câteva cazuri de corupție și crimă organizată
Sursa foto: Shutterstock

Mai mulți experți europeni vor întreprinde o vizită de lucru la Chișinău, pentru a monitoriza lupta împotriva corupției și crimei organizate. Potrivit Ministerului Justiției, misiunea, organizată de Comisia Europeană, se va afla în R. Moldova în perioada 17 – 21 martie curent. Echipa va fi însoțită de reprezentanți ai executivului Uniunii Europene.

Din componența misiunii vor face parte experți din cinci-șase state membre ale UE. Aceștia vor analiza modul în care autoritățile moldovenești au gestionat cazuri concrete finalizate, de la faza de urmărire penală până la pronunțarea hotărârii.

„Ministerul Justiției, în calitate de punct focal,  va furniza o prezentare generală a zece cauze penale finalizate în primă instanță, incluzând cazuri de corupție la nivel înalt, spălare de bani, crimă organizată, achiziții publice și corupție electorală. Pe baza acestora, vor fi selectate aproximativ șase-șapte dosare pentru o analiză detaliată, fapt ce va permite experților să evalueze eficiența autorităților naționale în investigarea acestor infracțiuni și în derularea procedurilor judiciare”, a informat Ministerul Justiției.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Recomandările formulate în urma evaluării vor fi incluse într-un raport, care va fi prezentat autorităților naționale, Comisiei Europene și statelor membre UE.

„Aceste concluzii vor contribui la îmbunătățirea abordării privind combaterea criminalității grave și vor ghida viitoarele reforme pentru alinierea R. Moldova la standardele europene”, au conchis responsabilii.

Misiunea face parte din procesul de extindere a UE și continuă evaluarea inter pares a sistemului de justiție și luptei împotriva criminalității organizate și corupției, realizată de Comisia Europeană în 2023. Concomitent, aceasta va sprijini implementarea recomandărilor Raportului de extindere pentru 2024, consolidând angajamentul țării noastre față de reformele necesare integrării europene.