O delegaţie din R. Moldova pleacă la Bruxelles. Popescu: Vom discuta următorii pași în procesul de aderare la UE

O delegaţie din R. Moldova pleacă la Bruxelles. Popescu: Vom discuta următorii pași în procesul de aderare la UE
Sursa foto: mfa.gov.md

Mai mulți oficiali moldoveni efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, Regatul Belgiei. Potrivit informațiilor oficiale, urmează a fi discutați următorii pași în procesul de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) au precizat că vizita are loc în perioada 20-21 noiembrie.

După recomandarea Comisiei Europene, vicepremierul Nicu Popescu va efectua, în perioada 20-21 noiembrie, o vizită de lucru la Bruxelles alături de echipa de la MAEIE, Cancelaria de Stat și Ministerul Finanțelor pentru a discuta următorii pași în procesul de aderare la UE”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

De asemenea, la Bruxelles, șeful diplomației moldovenești Nicu Popescu va avea întrevederi cu directorul general pentru vecinătate și extindere al UE - Gert-Jan Koopmna,  dar și cu alți oficiali europeni.

Citește și: „Unica șansă”. Conducerea țării, reacții după ce UE a recomandat începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova

Comisia Europeană a decis miercuri, 8 noiembrie, să recomande Consiliului European să înceapă negocierile de aderare la UE cu Ucraina și R. Moldova.

Ce criterii trebuie să îndeplinească R. Moldova și Ucraina

Comisia va evalua Ucraina în şapte domenii de reformă în raportul care va sta la baza deciziei-cheie a liderilor europeni din decembrie.

R. Moldova trebuie să îndeplinească nouă recomandări formulate anul trecut de Comisia Europeană. Domeniile vizate sunt justiţia, combaterea corupţiei şi crimei organizate, dezoligarhizarea, reforma administraţiei publice şi a serviciilor publice, managementul finanţelor publice, consolidarea rolului societăţii civile în procesele decizionale şi protejarea drepturilor omului.

Deocamdată, conform ultimului raport al Comisiei Europene, R. Moldova a îndeplinit trei din cele nouă condiționalități ale Comisiei Europene.

Totodată, Comisia va evalua Ucraina în şapte domenii de reformă în raportul care va sta la baza deciziei-cheie a liderilor europeni din decembrie.

Procedura de aderare a R. Moldova la UE este complexă și lungă. Majoritatea experților estimează că țara noastră ar putea intra în UE, în cel mai bun caz, după 2030.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM