O delegație a Fondului Monetar Internațional vine la Chișinău
O delegație a Fondului Monetar Internaţional (FMI), în frunte cu șefa misiunii FMI pentru R. Moldova, Clara Mira, va întreprinde o vizită de lucru la Chișinău, în perioada 25 septembrie – 6 octombrie curent. Reprezentanța permanentă a FMI în țara noastră a făcut un anunț în acest sens joi, 21 septembrie.
„Misiunea FMI va purta discuții în cadrul consultărilor pentru anul 2023 prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI, în contextul a celei de-a patra evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), precum și al solicitării autorităților de a acorda susținere Republicii Moldova în baza noului Mecanismi de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF)”, se precizează în comunicat.
Reprezentanții FMI vor analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, analizând datele și evaluând perspectivele la nivel macroeconomic.
Totodată, misiunea va discuta cu autoritățile prioritățile în materie de politici pentru minimizarea vulnerabilităților legate de schimbările climaterice, care urmează să fie susținute de căre FMI în cadrul unui program finanțat prin mecanismul de creditare RSF.
Programul autorităților moldovenești, susținut de FMI, are o durată de 40 luni și a fost aprobat la 21 decembrie 2021.
R. Moldova a devenit membru al FMI la 12 august, 1992. Începând cu anul 1993, țara noastră a beneficiat de o serie de acorduri cu FMI, pentru susţinerea programelor de ajustare economică ale autorităţilor. Printre acestea se numără:
- Mecanismul de finanţare compensatorie şi excepţională (CCFF)
- Mecanismul finanţării reformelor structurale (STF)
- acordurile Stand-by (SBA)
- Mecanismele de finanţare lărgită (EFF) şi Mecanismele de reducere a sărăciei şi creştere economică (PRGF) - din 2009, numite Mecanisme de creditare lărgită (ECF).
În august 2009, R. Moldova a beneficiat de o alocare unică în sumă de 117,71 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (DST), iar în 2020 a primit acces la finanțarea în cadrul Instrumentului rapid de finanțare (RFI), disponibil tuturor statelor membre ale FMI, și Mecanismului de creditare rapidă (RCF), disponibil doar statelor cu venituri mici eligible la finanțarea concesională.
Pe 17 aprilie 2020, Chișinăul a primit un împrumut RCF/RFI în sumă de 172,5 milioane de DST, acordat integral intr-o singură tranșă (asistență de urgență pentru lupta cu pandemia). În august 2021, R. Moldova a beneficiat de o nouă alocare în sumă de 165,3 milioane de DST.
La finele lunii august curent, suma totală a creditelor neachitate acordate de FMI a constituit 544,9 milioane DST (724,7 milioane de dolari SUA).