O cercetătoare din R. Moldova a creat o dronă care monitorizează culturile agricole și pulverizarea pesticidelor
O cercetătoare din R. Moldova, în colaborare cu două universități indiene, a creat o dronă care monitorizează culturile agricole și pulverizarea pesticidelor. Este vorba despre doctorul în științe tehnice Cristina Efremov, care activează în cadrul Departamentului design industrial al Facultății de Design de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM). Brevetul de invenție este recunoscut la nivel internațional și înregistrat în Marea Britanie, notează portalul Diez.
Potrivit sursei citate, vehiculul aerian fără pilot depistează zonele în care planta necesită să fie stropită cu pesticide și pulverizează o cantitate mică, dar suficientă. Dispozitivul poate zbura la trei-patru metri înălțime deasupra culturilor, cu o viteză de 25 de kilometri pe oră, utilizând circa 20-25 de litri de substanță. Astfel, se economisește lichid, deoarece, în mod normal, prin intermediul tehnologiilor tradiționale s-ar folosi 300-350 de litri.
Cu ajutorul dronelor, asupra culturilor sunt pulverizate picături de circa 130-210 de microni, iar lichidul se lipește de plantă. Așadar, dispare necesitatea de utiliza cantități mari de apă la stropirea plantelor.
Vehiculul aerian a fost realizat mai mult la nivel de concept, însă prototipul a fost construit într-un laborator din India. Comunicarea dintre profesoară și restul colaboratorilor s-a desfășurat în mediul online.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
„India și R. Moldova sunt două țări diferite, deci am ajustat necesitățile lor la ale noastre. Am depus efort pentru a argumenta de ce R. Moldova are nevoie de aceste drone. Noi suntem într-o fază incipientă, însă la ei este deja destul de dezvoltată această sferă. A trebuit să ajustăm totul la condițiile țării noastre. Sunt foarte receptivi, dar, în același timp, este dificil să lucrezi cu colaboratori internaționali, pentru că fiecare are viziunile și preocupările sale”, a declarat Cristina Efremov.
Specialista a precizat că Regatul Unit ajută toți cercetătorii să obțină un brevet, însă este o procedură destul de costisitoare. Totuși, în cazul dronei, tot suportul financiar a fost obținut de la cele două universități - Annamacharya Institute of Technology and Sciences, din Rajampet și Centurion University of Technology and Management, din Odisha
Înregistrarea brevetului a costat peste 5.000 de lire sterline (circa 112.000 de lei). Chiar dacă avem competențe destul de mari, noi, cercetătorii din R. Moldova, nu ne permitem din punct de vedere financiar și le suntem recunoscători”, a explicat cercetătoarea din R. Moldova.
Având în vedere că brevetul a fost realizat în comun cu alte două universități internaționale, încă nu s-a decis care va fi soarta invenției.
„Pentru că abia a fost elaborat, deocamdată avem doar recomandări. Ulterior, există posibilitatea ca această dronă să fie comandată de companiile din industrie în calitate de brand pentru industria lor. Așteptăm să vedem cum evoluează lucrurile, dar suntem pregătiți pentru a continua și a ne dezvolta”, a conchis Cristina Efremov.