O angajată de la Pretura Chișinău, condamnată de prima instanță pentru corupere pasivă și fals în acte publice. Decizia magistraților
Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, au pronunțat sentința într-o cauză penală deferită justiției ce vizează acțiunile unei specialiste principale de la Secția cultură, tineret și sport a Preturii sectorului Rîșcani, municipiul Chișinău, învinuită de corupere pasivă și fals în acte publice. Decizia a fost pronunțată pe 24 iulie, dar făcută publică de Procuratura Anticorupție, marți, 1 august. Sentința este cu drept de recurs în Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.
Cauza penală a fost pornită în anul 2017, de către Centrul Național Anticorupție (CNA), iar potrivit materialelor, în perioada anilor 2014 - 2015, inculpata, activând în calitate de specialistă principală în cadrul Secției cultură, tineret și sport a Preturii Rîșcani, a pretins și primit de la trei cetățeni mijloace bănești ce nu i se cuvin, în sumă totală de 17.750 de lei, pentru perfectarea și eliberarea actelor privind îndeplinirea serviciului civil de alternativă în privința unei persoane care nu întrunea condițiile necesare, în acest sens înscriind în documentele oficiale sub forma livretelor serviciului civil date vădit false referitor la îndeplinirea de către titular a serviciului civil de alternativă, precum și a falsificat documentul oficial sub forma adeverinței eliberate aceluiași titular.
„Urmărirea penală în prezenta cauză a durat aproximativ 5 luni, inculpata și-a recunoscut parțial vina, iar judecarea cauzei a durat aproape 6 ani”, a precizat Procuratura Anticorupție.
Prin decizia din 24 iulie, instanța a recunoscut vinovată inculpata de comiterea coruperii pasive, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de trei ani de închisoare în penitenciar semînchis pentru femei, cu amendă în mărime de 200.000 de leo, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de cinci ani, pedeapsa fiind suspendată condiționat pe o perioadă de probațiune de patru ani.
Inculpata a fost recunoscută vinovată și de comiterea infracțiunii fals în acte publice, însă procesul penal fiind încetat din motivul intervenirii termenului de prescripție, aceasta fiind liberată de la răspundere penală.
Totodată, s-a dispus confiscarea din contul inculpatei în beneficiul statului, a contravalorii mijloacelor bănești în sumă de 17.750 de lei, cu titlu de bunuri/valori valutare rezultate din săvârșirea infracțiunii imputate acesteia.
Sentința este cu drept de recurs în Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.