Numărul accidentelor rutiere, în creștere. În câte dintre acestea au fost implicați oameni ai legii. Ultimele date

Numărul accidentelor rutiere, în creștere. În câte dintre acestea au fost implicați oameni ai legii. Ultimele date
Sursa foto: Facebook/Город без Маршруток. GBM Online

Potrivit datelor statistice, în ultimii trei ani, numărul accidentelor rutiere este în creștere. Pe parcursul a opt luni ale acestui an, au avut loc 1.279 de accidente, iar din numărul total, în 153 de cazuri au fost cu implicarea angajaților poliției. În schimb, s-a micșorat numărul accidentelor provocate de șoferi aflați în stare de ebrietate. Datele au fost prezentate de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, vineri, 8 septembrie, la audierile publice organizate la Parlament pe subiectul asigurării securității rutiere în R. Moldova.

Potrivit cifrelor oficiale, pe parcursul a opt luni ale acestui an, au avut loc 1.279 de accidente rutiere în care și-au pierdut viața 122 de persoane, iar peste 1.500 s-au ales cu traumatisme.

Conform datelor statistice, în ultimii trei ani, numărul accidentelor a crescut cu 1,3%.

„De cele mai multe ori, accidentele rutiere sunt cauzate de viteza excesivă, neacordarea priorității pietonilor și altor vehicule, precum și condusul în stare de ebrietate”, se menționează în concluzia din raport.

Oameni ai legii, implicați în accidente

De la începutul anului au fost înregistrate 153 de accidente cu implicarea angajaților poliției, iar 63 de angajați erau în afara orelor de serviciu.

Citește și: Se confiscă și în R. Moldova: În ce cazuri șoferii pot rămâne fără mașini. Noua măsură

Numărul accidentelor produse din cauza șoferilor beți, în scădere

Datele statistice mai arată că, pe parcursul a opt luni ale acestui an, 207 accidente s-au produs din cauza conducătorilor auto aflați în stare de ebrietate, cifra fiind mai mică cu șapte procente comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Totodată, până la începutul lunii august, oamenii legii au intervenit în 4.267 de situații în care șoferii erau sub influența băuturilor alcoolice.

În context, Inspectoratul Național de Probațiune a prezentat informații despre programul „Drink&Drive”, care presupune un șir de acțiuni de redobândire a permisului de conducere, în cazul în care acesta a fost retras din cauza că șoferii au fost depistați în stare de ebrietate. Până în prezent, 1.407 persoane au participat la acest program.