„Nu te lăsa dus de val. Testează-te la HIV!”. Campanie desfășurată la nivel național

„Nu te lăsa dus de val. Testează-te la HIV!”. Campanie desfășurată la nivel național
Sursa foto: Getty Images

Până la finele lunii mai, în R. Moldova se desfășoară Campania socială cu sloganul „Nu te lăsa dus de val. Testează-te la HIV!” în rândul populației generale și grupurilor cu risc sporit de infectare. Aceasta include o serie de evenimente și activități cu privire la importanța testării HIV, cunoașterii propriului statut, prevenirii răspândirii HIV și importanței inițierii tratamentului antiretroviral a persoanelor cu infecția HIV.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în R. Moldova trăiesc 17.034 de persoane cu HIV, dintre care doar 11.297 persoane își cunosc statutul. Astfel, încă 5737 persoane infectate cu HIV nu cunosc că sunt infectate cu acest virus, fiind o sursă de infecție și contribuind la răspândirea acesteia.

Majoritatea persoanelor depistate cu infecția HIV sunt persoane tinere de vârstă reproductivă, sexual active, astfel un aspect important privind infecția cu HIV este educația și sănătatea sexuală în rândul acestora.

„Testarea și depistarea persoanelor infectate cu HIV este una din intervențiile prioritare în răspunsul la infecția cu HIV. Aceasta este disponibilă atât în sectorul non-guvernamental, cât și în instituțiile medico-sanitare publice și se realizează, inclusiv prin clinicile mobile și distribuirea testelor prin intermediul farmaciilor”, anunță ANSP.

În republică, sunt prestate servicii de prevenire HIV pentru grupurile – cheie ale populației, care geografic acoperă tot teritoriul. În anul 2023, de aceste servicii au beneficiat peste 29 mii de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție, inclusiv persoane utilizatoare de droguri intravenos – 16.823 persoane, lucrătoarele sexului comercial – 7.964 persoane și bărbații care practică sex cu bărbați – 5.038 persoane.

„Tratamentul antiretroviral, tratamentul infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, prevenirea transmiterii HIV de la mamă la copil, profilaxia pre- și post-expunere sunt disponibile și se acordă conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ultimelor recomandări ale OMS și UNAIDS. În prezent beneficiază de tratament antiretroviral – 8.509 de persoane”, anunță ANSP.

Acțiunile principale, realizate în cadrul Campaniei sociale „Nu te lăsa dus de val. Testează-te la HIV” sunt menite să contribuie la:

  • promovarea testării HIV atât pentru populația generală, cât și pentru grupurile țintă;
  • promovarea beneficiilor tratamentului HIV și încurajarea persoanelor HIV pozitive să inițieze cât mai precoce tratamentul ARV și să-l mențină;
  • reducerea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV și a altor grupuri vulnerabile la HIV.

În R. Moldova testul HIV este gratuit, rapid, sigur și confidențial. Testul poate fi efectuat în toate instituțiile medicale primare de stat și organizațiile de servicii HIV.