Nu ieșiți pe gheață: Angajații IGSU ne învață cum să salvăm o persoană, căzută într-un lac

Nu ieșiți pe gheață: Angajații IGSU ne învață cum să salvăm o persoană, căzută într-un lac
Sursa foto: IGSU

Salvatorii avertizează cetățenii să nu se plimbe pe gheața formată în lacuri, în special acum, când temperaturile oscilează de la minus la plus. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a organizat joi în Chișinău un eveniment în care angajații au prezentat mai multe tehnici de salvare și prevenire a incidentelor în preajma bazinelor acvatice.

Salvatorii au arătat cum trebuie să reacționăm în caz de prăbușire sub gheața subțire.

„Conform scenariului, salvatorii au scos din bazinul acvatic pescarii care au ieșit pe podul de gheață și s-au prăbușit în apă. Totodată, specialiștii au prezentat măsurile care trebuie să fie întreprinse în acest caz, iar angajații SMURD au explicat manevrele de acordare a primului ajutor”, se arată în comunicat.

Astfel, pentru a scoate o persoană din apă, este necesar să mergem târâș și să-i întindem o creangă sau orice alt obiect de care s-ar putea agăța.

După ce victima iese din apă, aceasta trebuie să stea într-o încăpere călduroasă, în haine uscate, învelită cu o plapumă călduroasă și neapărat să bea ceva cald.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În acest context, IGSU vine cu mai multe recomandări pentru amatorii de pescuit la copcă:

  • să nu facă mai multe găuri împrejur și să păstreze distanța de cel puțin 3 m unul de la altul;
  • să părăsească locul ales, dacă apa începe să curgă din gaura perforată și dacă sub gheață există crengi, plante înghețate și pot fi observate bule de aer în gheață;
  • să fie echipați cu mijloace de salvare;
  • să aibă la dispoziție un cablu de 12-15 metri cu o greutate fixată la un capăt și cu un laț la celălalt capăt, o bârnă lungă și o scândură lată;
  • să poarte veste de salvare și să țină la îndemână un obiect ascuțit, cum ar fi un cuțit, cârlig sau cuie, de care s-ar putea agăța în cazul prăbușirii.

Totodată, salvatorii atenționează adulții să nu le permită minorilor să schieze și să patineze în preajma bazinelor acvatice sau să se afle pe malul acestora. Cetățenii care observă persoane căzute sub gheață sunt îndemnați să apeleze la Serviciul 112.

În perioada rece a anului 2023, în R. Moldova s-au înecat 11 persoane, iar alte 254 au fost salvate de la înec.

Sursa foto: IGSU
Sursa foto: IGSU
Sursa foto: IGSU