„Nu este adevărat!”. Autoritățile dezmint informațiile precum că R. Moldova va rămâne fără energie electrică

„Nu este adevărat!”. Autoritățile dezmint informațiile precum că R. Moldova va rămâne fără energie electrică
Sursa foto: Shutterstock

În ultimele zile, pe rețelele sociale circulă informația precum că R. Moldova va rămâne fără energie electrică. Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a calificat acest lucru drept fals, precizând că țara noastră se aprovizionează din mai multe surse, nu doar de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES).

Potrivit datelor prezentate de Borosan, în ziua de luni, 16 decembrie, energia electrică procurată de la MGRES a constituit doar 31% din consumul final al malului drept.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Una din principalele vești bune este că energia regenerabilă a ajuns să constituie 14% din consumul nostru în această zi! Energia din surse regenerabile o înlocuiește pe cea de import sau de la MGRES și este mai ieftină. Regenerabilele, împreună cu CET-2 și CET-Nord au produs 41% din consumul final, 31% fiind cumpărate de la MGRES, iar 27% importate din România”, a precizat secretarul de stat într-o postare publicată pe Facebook pe 18 decembrie.

Oficialul a explicat că o parte din energia din România este cumpărată de la companiile de stat la prețuri plafonate. Totuși, vârfurile de consum, între orele 7-11 și 18-23, sunt acoperite prin achiziții de la bursa OPCOM, la prețuri mult mai mari. Pe 16 decembrie de exemplu, acestea au fost de 200 de euro/MWh.

Amintim că, începând de luni, 16 decembrie curent, în R. Moldova a intrat în vigoare starea de urgență în sectorul energetic. Măsura, propusă de Guvern și motivată de riscul de „insuficiență a resurselor energetice”, se va aplica timp de 60 de zile.

Decizia privind instituirea stării de urgență vine în contextul în care de la 1 ianuarie 2025 ar putea fi oprit tranzitul gazelor rusești prin Ucraina. Anterior, autoritățile de la Kiev au declarat că nu intenționează să prelungească contractul de tranzit al gazelor rusești către țările europene.

R. Moldova primește gaz de la Rusia în baza unui contract care este valabil până la sfârșitul lunii octombrie 2026. Cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, livrate de Gazprom ajung în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, de la care malul drept cumpăra anterior circa 90% din necesarul de energie electrică.