Noi reguli pentru școlile auto, începând din 2026. Cele care le încalcă riscă să rămână fără acreditare

Noi reguli pentru școlile auto, începând din 2026. Cele care le încalcă riscă să rămână fără acreditare
Sursa foto: catanis.md

Noi reguli pentru școlile auto din țară. Începând cu 2026, acestea vor trebui să asigure o rată minimă de promovabilitate, la examenul teoretic, la a doua încercare, de 50%, iar la proba practică de 30%. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, care specifică că dacă timp de un an instituțiile nu se vor conforma acestor standarde, școlile auto riscă să rămână fără acreditare. O hotărâre în acest sens a fost aprobată miercuri, 11 decembrie 2024, de Cabinetul de miniștri. Perciun menționează că noile reguli vor contribui „la creșterea calității procesului educațional și la reducerea accidentelor rutiere”.

Școlile auto din țară care vor avea rata promovării examenului practic la a doua încercare mai puțin de 30% în rândul elevilor riscă să rămână fără dreptul de a mai înmatricula persoane la studii sau chiar riscă să își piardă acreditarea.

„Prevedem niște standarde minime pe care trebuie să le atingă școlile auto, începând cu anul 2026. Din a doua încercare trebuie să aibă o rată de promovabilitate de cel puțin 50% la partea teoretică, și de 30% la proba practică. Se evaluează, în ianuarie, promovabilitatea pe școala respectivă, iar dacă lucrurile nu arată bine, vor avea la dizpoziție 6 luni pentru a rezolva”, a declarat Ministrul Educației, Dan Perciun, după ședința Guvernului din 11 decembrie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit ministrului Educației, dacă în decursul a unui an situația rămâne neschimbată, atunci școlile auto vizate riscă să rămână fără acreditare.

„După un an de zile din momentul constatării abaterilor, există posibilitatea de retragere a acreditării. Primele retregeri s-ar putea produce tocmai în 2027”, a  mai precizat Dan Perciun.

Hotărârea care prevede noile reglementări a fost aprobată miercuri, 11 decembrie, la ședința Guvernului și ar urma să intre în vigoare în 2026.

Potrivit ministrului, măsurile au fost discutate și cu reprezentanții școlilor auto. Perciun mai menționează că noile reguli „vor contribui la creșterea calității procesului educațional și la reducerea accidentelor rutiere”.

Ministerul Educației: „Majoritatea școlilor auto nu întrunesc standardele de acreditare”. Rata de promovare a probelor
Nicio școală auto din R. Moldova nu întrunește standardele de acreditare pentru pregătirea conducătorilor auto la categoria B, arată o analiză efectuată de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Potrivit instituției, evaluarea s-a făcut prin prisma ratei de promovabilitate a examenelor pent…