Negocieri între Moldovagaz și Gazprom. Se vrea o rută alternativă de livrare a gazului rusesc
Ce se întâmplă după ce expiră contractul de tranzit al gazelor prin Ucraina începând cu 2025? Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că Moldovagaz a făcut demersurile necesare către „Gazprom” pentru a afla dacă furnizorul rus este dispus să utilizeze o rută alternativă de livrare a gazelor naturale. Tot în acest context, Parlicov asigură că autoritățile de la Chișinău au găsit mai multe soluții pentru ca regiunea transnistreană să nu rămână fără gaze naturale.
„Este posibilă, din câte înțeleg eu, și păstrarea tranzitului prin Ucraina. Pentru că nu vizează doar regiunea transnistreană. Este o discuție mult mai largă care vizează state din Uniunea Europeană, Austria, Slovacia, Ungaria. O bună parte din aceste discuții nu se poartă în spațiul deschis și nu se anunță nicăieri. Noi știm că există soluții. Moldovagaz a făcut demersurile necesare către „Gazprom” pentru a înțelege dacă „Gazprom” este dispus să utilizeze ruta alternativă. Eu cred că este un suspans legat din lipsa unei înțelegeri la nivel mai mare decât regiunea transnistreană și Republica Moldova”, a declarat Victor Parlicov, pentru Moldova1.
„Gazprom” s-a angajat să livreze gaz către R. Moldova până în 2026. Dacă livrările nu vor mai putea fi efectuate prin punctul de frontieră cu Ucraina și regiunea transnistreană la Grebenchi, care cel mai probabil se poate întâmpla începând cu ianuarie 2025, Parlicov a declarat, anterior, că există soluții tehnice alternative. De exemplu, una dintre ele implică transportul gazului rusesc prin Turcia și apoi prin conductele transbalcanice către R. Moldova.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
De asemenea, ministrul Energiei a mai spus pentru Moldova1 că, deocamdată, premize pentru majorarea tarifelor la gazele naturale nu există.
„Cel puțin ce vizează tarifele la gaze nu văd cum să fie crescute. Dacă se potolește panica pe piață în tot ceea ce ține de războaie, inclusiv în regiunea Iran, Israel, atunci eu cred că dimpotrivă prețurile vor scade. Dar eu nu vreau să fac acum promisiuni. Cu certitudine acum nu putem vorbi de o creștrere de tarife”, a declarat Parlicov.
La 1 ianuarie 2025, contractul care reglementează tranzitul gazului rusesc prin Ucraina se va încheia, iar încheierea acestui contract va avea implicații semnificative pentru țările europene care folosesc ruta de tranzit ucraineană. Impactul se va resimți mai ales în Austria, Ungaria și Slovacia, pentru care ruta de tranzit ucraineană a îndeplinit 65% din cererea de gaze în 2023, transmite Bruegel.
Sistemul de gazoducte al Ucrainei leagă Rusia, Polonia, Slovacia, Ungaria, România și R. Moldova. Fluxurile de gaze prin Ucraina în Polonia și România s-au oprit. Slovacia a devenit acum principalul punct de intrare a gazelor rusești în Uniunea Europeană (UE). De asemenea, Slovacia, Austria, Ungaria și R. Moldova rămân rincipalii destinatari ai fluxului de gaze rusești care tranzitează Ucraina.
Menționăm că cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, livrate de Gazprom ajung în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, de la care malul drept cumpără circa 88% din necesarul de energie electrică.