NATO va organiza cele mai mari exerciții de după Războiul Rece cu 90.000 de militari

NATO va organiza cele mai mari exerciții de după Războiul Rece cu 90.000 de militari
Sursa foto: nato.int

NATO va lansa săptămâna viitoare cele mai mari exerciții militare din ultimele decenii. Aproximativ 90.000 de oameni urmează să participe la exercițiile care vor dura câteva luni și care au ca scop să demonstreze că Alianța poate să-și apere întregul teritoriu până la granița cu Rusia, au anunțat joi înalți oficiali militari ai NATO. Manevrele se desfășoară în contextul în care războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei continuă.

NATO a anunțat joi, 18 ianuarie, că va începe săptămâna viitoare cel mai mare exercițiu militar din ultimele decenii, la care vor participa 90.000 de soldați și care va testa timp de câteva luni capacitatea aliaților de a se angaja într-un conflict cu un adversar precum Rusia.

Exercițiile - denumite Steadfast Defender 24 - „vor arăta că NATO poate desfășura și susține operațiuni complexe pe multe domenii timp de mai multe luni, pe mii de kilometri, din Nordul Atlanticului până în Europa Centrală și de Est, și în orice condiții”, se arăta într-un comunicat de presă al NATO.

Steadfast Defender 2024 se va desfășura până la sfârșitul lunii mai și va implica unități din toate cele 31 de țări membre NATO, plus Suedia, țară în curs de aderare, a declarat recent generalul american Christopher Cavoli, comandantul suprem al NATO în Europa.

Exercițiul, compus dintr-o serie de manevre militare individuale mai mici, se va întinde din America de Nord până la flancul estic al NATO, aproape de granița cu Rusia. Vor fi implicate 50 de nave militare, 80 de avioane și peste 1.100 de vehicule de luptă.

Prin Steadfast Defender 2024, cel mai mare de la exercițiul Reforger din 1988, din timpul Războiului Rece, NATO își revizuiește apărarea în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

NATO, ca organizație, nu este implicată direct în conflict, cu excepția faptului că furnizează Kievului sprijin neletal, deși multe țări membre trimit arme și muniții în mod individual sau sub forma unor grupuri și oferă pregătire militară.