Municipiile Chișinău și Bălți, poluate cu dioxid de azot și particule de suspensie. Recomandări pentru cetățeni

Municipiile Chișinău și Bălți, poluate cu dioxid de azot și particule de suspensie. Recomandări pentru cetățeni
Sursa foto: Getty Images

Aerul în municipiile Chișinău și Bălți este poluat cu particule în suspensie și dioxid de azot. Concentrația maximă a poluanților a depășit norma sanitară în zilele de 6 și 7 noiembrie. Agenția de Mediu precizează că vântul slab, formarea inversiunii termice de la sol în orele nocturne și ale dimineții vor contribui la acumularea poluanților în aer și pe parcursul zilei de 8 noiembrie.

Reprezentanții Agenției de Mediu au anunțat că miercuri și joi, 6 și 7 noiembrie, în țară s-au înregistrat depășiri ale valorilor concentrațiilor medii limită a poluanților în aer. Motivul principal fiind vântul slab, prezența inversiunii termice de la sol în orele nocturne și ale dimineții și aerul cețos.

Astfel, pe 6 și 7 noiembrie, concentrația maximă a depășit norma sanitară:

  • în municipiul Chișinău pentru suspensii solide - de 1,4 ori, dioxid de azot – de 1,1-1,2 ori;
  • în municipiul Bălți pentru dioxid de azot – de 1,2-1,4 ori.

Concentrația maximă admisibilă pentru media zilnică a fost depășită:

  • în municipiul Chișinău pentru dioxid de azot– de 1,6 ori, monoxid de azot -de 2,4 ori, fenol – de 1,1 ori, aldehidă formică – de 1,3 ori;
  • în municipiul Bălți pentru dioxid de azot – de 1,8 ori.

Agenția de Mediu a anunțat că în intervalul 7-8 noiembrie în țară se va menține vreme cu caracter stabil, iar vântul slab, formarea inversiunii termice de la sol în orele nocturne și ale dimineții „vor contribui la acumularea poluanților în aer”.

Recomandări

Atunci când nivelul de poluare este ridicat, Agenția de Mediu recomandă reducerea timpului de plimbare și a efortului fizic depus în exterior. Recomandarea este importantă în special pentru cetățenii care suferă de maladii cardiace sau pulmonare, precum și copiii, femeile însărcinate și bătrânii

De asemenea, Agenția de Mediu recomandă să folosim mai puțină energie electrică acasă. Prin reducerea consumului de energie, putem contribui la îmbunătățirea calității aerului, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Totodată, șoferii sunt îndemnați să folosească cât mai rar mașina personală: Folosiți mijloacele de transport publice sau alte alternative ca deplasarea cu bicicleta, trotineta sau mersul pe jos.