Munca în schimburi: Reguli și Reglementări

Munca în schimburi: Reguli și Reglementări
Sursa foto: Getty Images

Munca în schimburi se referă la organizarea activității în două, trei sau patru schimburi. Aceasta se aplică atunci când specificul activității sau durata procesului de producție depășește limita normală a zilei de muncă, având ca scop utilizarea mai eficientă a utilajelor și creșterea volumului de producție sau servicii.

Inspectoratul de Stat al Muncii anunță care sunt principalele reguli pentru organizarea muncii în schimburi:

  • Durata muncii: Durata zilnică a timpului de muncă (a schimbului) nu poate depăși 12 ore. Pentru organele securității statului și afacerilor interne, această durată este stabilită prin act administrativ, respectându-se durata întreruperii între schimburi. Maxim 24 de ore pe zi.
  • Programul de lucru: Fiecare grup de salariați prestează munca în conformitate cu programul stabilit de angajator, care trebuie aprobat după consultarea reprezentanților salariaților.
  • Interdicții: Munca în decursul a două schimburi succesive este interzisă.
  • Anunț prealabil: Programul muncii în schimburi trebuie adus la cunoștința salariaților cu cel puțin 14 zile înainte de punerea lui în aplicare.
  • Durata întreruperii între schimburi nu poate fi mai mică decât durata dublă a timpului de muncă din schimbul precedent.

Potrivit Codului Muncii, salariaților din unele ramuri ale economiei naționale (industrie, transporturi, construcții etc.) li se acordă concedii de odihnă anuale suplimentare plătite pentru vechime în muncă în unitate și pentru munca în schimburi, conform legislației în vigoare.

May be an image of text