Mulți profesori ar putea să nu mai revină la ore după vacanța de iarnă

Mulți profesori ar putea să nu mai revină la ore după vacanța de iarnă
Sursa foto: Europa Liberă Moldova

Reprezentanții sindicatelor continuă negocierile cu reprezentanții Guvernului, însă nu toate solicitările cadrelor didactice sunt luate în considerare. Deși în Parlament a fost înregistrat un amendament la proiectul bugetului de stat pentru 2025, prin care cadrele didactice din învățământul preuniversitar vor beneficia de o majorare a sporului pentru gradele didactice și manageriale, acesta exclude cadrele științifice din învățământul superior. Concomitent, profesorii cer o majorare de cel puțin 15 la sută a salariilor, față de doar 9%, cât a fost aprobat în bugetul pentru anul viitor. În aceste condiții, mulți dascăli iau în calcul posibilitatea de a-și abandona locurile de muncă după Anul Nou, transmite Teleradio-Moldova.

„Desigur că înțelegem și situația economică, financiară, dar avem și anumite realizări, adică anumite compromisuri deja găsite. Dacă aceste majorări, prin grade didactice, prin clasa de salarizare, vor considera colegii că sunt bune și mai avem și alte perioade pentru negocieri și sunt și alte remanieri bugetare pentru anul 2025, poate vom revizui supărarea noastră. Dar sunt mulți colegi dispuși ca după Anul Nou s-ar putea să avem și neîntoarcerea în sălile de clasă”, a declarat președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, Ghenadie Donos, în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Majorările de facturi care ne așteaptă, criza în segmentul energetic - toate astea pun mari întrebări și profesorul se duce la școală cu gânduri care nu i-ar face față. În loc să se concentreze pe proces, el trebuie să se gândească oare cum o să-și achite facturile, sau la întreținerea familiei”, a explic profesorul de biologie Anton Dorofeev.

Reprezentanții sindicatelor insistă asupra majorării valorii de referință, dar și a sporurilor pentru titlul științific de doctor habilitat până la 4.000 de lei și cel de doctor până la 2.800 de lei. Solicitarea vine în condițiile în care, în anul 2025, cel mai mare salariu în învățământul universitar, cel al unui profesor universitar cu vechime completă, va fi de doar 15.275 lei, cu aproximativ 800 de lei mai puțin decât salariul mediu pe economie.

Analiză: De ce protestează profesorii? Majorarea salarială de 9% nu va aduce nicio îmbunătățire
Majorarea salarială de 9% a cadrelor didactice din R. Moldova prevăzută în bugetul de stat pentru anul 2025 nu va aduce nicio îmbunătățire, iar salariile reale ale profesorilor vor continua să scadă, afirmă economistului Veaceslav Ioniță. Decizia Guvernului de a majora salariile profesorilor cu 9%…

Luni, 16 decembrie, la Ministerul Educației a avut loc o ședință, cele mai aprinse dezbateri vizând valoarea de referință din proiectul Bugetului. Părțile nu au găsit consens, iar parametrii bugetari au rămas la sumele indicate în proiectul pentru prima lectură – 2.200 și, respectiv, 2.500 de lei. Ministrul Educației Dan Perciun a informat sindicaliștii că majorări salariale vor avea loc, indirect, prin sporirea alocațiilor pentru gradele didactice și manageriale. În acest scop, vor fi alocate suplimentar aproximativ 200 de milioane lei.

Sindicatele de ramură insistă pe valoarea de referință de 2.600 de lei.

Profesorii din R. Moldova vor protesta astăzi în fața clădirii Parlamentului
Profesorii vor protesta astăzi în fața clădirii Parlamentului, fiind nemulțumiți de creşterea salarială de 9%, propusă în proiectul bugetului de stat pentru anul 2025. Acțiunea va începe la ora 10:00, fiind prima din cele anunțate de Federația Sindicală a Educației și Știinţei din R. Moldova (FSEȘ).…

Amintim că joi, 12 decembrie, mai mulți pedagogi din țară au protestat în fața clădirii Parlamentului, fiind nemulțumiți de creșterea salarială propusă în proiectul bugetului de stat pentru anul 2025. La discuții cu manifestanții a ieșit președintele Parlamentului, Igor Grosu, care de profesie este și el pedagog. Acesta le-a promis celor prezenți că autoritățile „vor căuta soluții” pentru a majora salariile în domeniul educației.

Ulterior, deputatul partidului de guvernământ PAS, Radu Marian, a dat asigurări că autoritățile ar putea veni cu soluții privind majorarea salariilor pedagogilor până la sfârșit de săptămână, lucru care nu s-a întâmplat.

Un al doilea protest al pedagogilor este planificat pentru data de 19 decembrie, când va avea loc următoarea ședință a Legislativului.