Motorina trece pragul de 23 lei per litru în următoarele 3 zile. ANRE: Cel mai scăzut nivel al producției de țiței din ultimii 2 ani

Motorina trece pragul de 23 lei per litru în următoarele 3 zile. ANRE: Cel mai scăzut nivel al producției de țiței din ultimii 2 ani
Sursa foto: Hotnews

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit prețul pentru următoarele trei zile la produsele petroliere principale de tip standard – motorină și benzină, prețul constituind un plafon pentru toate stațiile de alimentare cu carburanți din țară.

În următoarele trei zile, 12-14 august, prețul unui litru de benzină va fi de cel mult 25 de lei și 76 de bani, cu șase bani mai mult decât astăzi, iar cel al motorinei – 23 de lei și 13 bani, cu 14 bani mai scump decât astăzi.

„Atestăm o creștere accentuată a cotațiilor internaționale Platts la benzină și motorină. Doar în timpul ultimelor sesiuni, cotațiile la carburanți s-au majorat cu circa 45-70 $/tona, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 5-7%”, a precizat ANRE.

Potrivit specialiștilor de la ANRE, scumpirea la nivel global a carburanților are loc pe fundalul reducerii în cadrul grupului statelor OPEC+ a producției de țiței până la minimumul înregistrat ultima dată acum doi ani.

„Cea mai mare reducere a fost efectuată de către Arabia Saudită prin decizia sa voluntară. Totodată, pe parcursul lunii iulie s-au produs întreruperi a proceselor tehnologice în Kazahstan, din cauza unui accident care a afectat activitatea stațiilor de pompare de-a lungul conductei CPC, a rafinăriei din Atyrau și a unor unități de extragere din câmpul petrolier din vestul țării, precum și în Nigeria, din cauza unor scurgeri de petrol la terminalul petrolier Forcados. În total, în luna iulie a anului curent, cei 13 membri ai OPEC și aliații acestora, au pompat 40,4 milioane baril/zi, ceea ce reprezintă cel mai scăzut nivel al grupului din august 2021, când producția de petrol era în curs de revenire după reducerea majoră cauzată de pandemia COVID-19.

Aceste constrângeri, amplificate de decizia Federației Ruse de a reduce exporturile de țiței cu 0,5 milioane baril/zi în august și cu 0,3 milioane baril/zi în septembrie, au ridicat prețul unui baril de petrol până la circa 87 $. Totodată, situația privind navigația în zona Mării Negre rămâne în continuare incertă, fapt ce pune presiune suplimentară asupra costurilor de livrare a produselor petroliere transportate tradițional pe această cale”, a explicat ANRE.

ANRE susține că continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale.