Monumentul Reginei Maria a României, inaugurat la Chișinău în cadrul unei ceremonii solemne

Primăria Chișinău a inaugurat pe 27 martie scuarul din fața Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din sectorul centru al capitalei, reabilitat și modernizat în totalitate, inclusiv prin amplasarea monumentului Reginei Maria a României. Sculptura a fost lucrat în bronz de către Veaceslav Jiglițchi.
Potrivit Primăriei Chișinău, realizarea proiectului de modernizare a scuarului din fața Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” a inclus următoarele lucrări:
- Demontarea pavajului vechi și crearea unei fundații monolite;
- Așternerea pavajului din piatră de Cosăuți și a plăcilor de beton asfaltic vibropresant;
- Amenajarea spațiilor verzi și plantarea a diverse specii de arbori, arbuști și plante multianuale;
- Executarea lucrărilor de racordare subterană la rețeaua electrică și montarea corpurilor de iluminat;
- Instalarea monumentului Reginei Maria, înaltă de peste 6 metri, cu chipul sculptat în bronz, postamentul realizat din piatră de Cosăuți, și a mobilierului urban.









Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Statuia a fost montată la data de 21 martie curent. Potrivit asociației obștești „Monumentum”, ideea edificării monumentului a apărut pentru prima dată în 1939, însă a fost reactualizată de avocatul Iulian Rusanovschi la 27 martie 2018, odată cu aniversarea centenarului unirii Basarabiei cu România.
Întreaga lucrare a fost realizată în baza unui proiect întocmit de arhitectul Mihail Andries, iar banii pentru monument au fost adunați prin subscripție publică de către „Momentum”. Chipul Reginei a fost lucrat în bronz de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, iar postamentul a fost realizat în piatră de Cosăuți de către meșterul Marin Lozan.
Evenimentele dedicate Reginei Maria vor continua și pe 28 martie, când Universitatea de Stat din Moldova va găzdui Simpozionul Internațional „Regina Maria – Regina Marii Uniri”. La dezbatere vor participa personalități marcante din domeniul academic și cultural, printre care președintele Academiei de Științe, Ion Tighineanu, rectorul USM, Igor Șarov, directorul Muzeului Național Peleș, Narcis Dorin Ion, precum și istorici și cercetători din România și Republica Moldova, , scrie Moldpres.