Moldsilva va pune la dispoziția cetățenilor peste 46.000 de pomi de Crăciun. Cei mai ieftini vor costa 60 de lei
În acest an, Agenția „Moldsilva” va pune la dispoziția cetățenilor peste 46.000 de pomi de Crăciun. Aceștia vor fi disponibili începând cu ziua de luni, 2 decembrie, la pepinierele entităților silvice teritoriale.
Potrivit responsabililor, 38.221 de pomi sunt molizi, 7.863 - pini, iar alți 100 - brazi. Înălțimea lor variază între un metru și peste cinci metri, acesta fiind unul dintre parametrii în baza căruia se stabilesc prețurile. Astfel, pomii de Crăciun cu înălțimea de 1-1,5 metri vor costa între 60 și 180 de lei. De menționat că silvicultorii au pregătit pentru comercializare și 48.211 crenguțe.
Cele mai mari cantități de pomi de Crăciun sunt disponibile la Întreprinderile Silvice Iargara, Hîncești, Tighina, Călărași, Strășeni, Glodeni și Edineț.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Menționăm că pomii de Crăciun propuși de către Agenția „Moldsilva” nu sunt extrași din Fondul Forestier Național, ci sunt plantați și îngrijiți în pepinierele silvice din dotarea entităților silvice teritoriale, anume în scopul comercializării pentru sărbători”, a precizat Agenția.
Totuși, cetățenii și instituțiile sunt încurajați să procure pomi de Crăciun cu balot, întrucât aceștia pot fi plantați ulterior în spațiile adiacente libere. Comenzile pentru asemenea procurări pot fi făcute tot la entitățile silvice teritoriale.
Agenția „Moldsilva” comercializează pomii de Crăciun doar de la pepinierele silvice sau depozitele entităților silvice teritoriale și nu este implicată în comerțul stradal. Respectiv, prețurile pomilor de Crăciun comercializați de agenții economici prezenți în spațiile publice - care își desfășoară activitatea pe cont propriu - poate fi altul.
Amintim că în această perioadă este intensificată paza și protecția pădurilor, fiind organizate raiduri în fondul forestier, cu implicarea colaboratorilor întreprinderilor silvice, ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Inspectoratelor de Poliție din teritoriu.
Persoanele fizice care vor defrișa ilegal arbori de rășinoase, inclusiv molid și pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, riscă amenzi de la 2.500 la 5.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității și achitarea prejudiciului cauzat. Persoanele juridice riscă amenzi cuprinse între 15.000 și 25.000 de lei