Moldsilva, despre vânătoarea ilegală din rezervația „Plaiul Fagului”: „Vor fi inițiate anchete de serviciu”

Moldsilva, despre vânătoarea ilegală din rezervația „Plaiul Fagului”: „Vor fi inițiate anchete de serviciu”
Sursa foto: Poliția R. Moldova

Moldsilva a venit cu o reacție oficială după ce oamenii legii au anunțat că au reținut câțiva angajați ai rezervației naturale „Plaiul Fagului”, prinși în flagrant în timpul unei vânători ilegale. Agenția a anunțat că în cadrul acesteia și în cadrul rezervației vor fi inițiate anchete interne de serviciu, pentru a stabili circumstanțele în care s-a produs cazul.

„Dacă la finalizarea anchetei se va stabili implicarea unor angajați din ramura silvică, vor fi aplicate măsurile corespunzătoare pentru excluderea unor asemenea incidente pe viitor, despre ceea ce vom comunica suplimentar. Agenția „Moldsilva” reiterează că respectarea normelor de drept în sectorul silvic este o prioritate, iar tentativele de încălcare a acestor rigori sunt contracarate conform legislației în vigoare”, au precizat responsabilii.
VIDEO/ Mai mulți angajați ai rezervației „Plaiul Fagului” au fost prinși în timpul unei vânători ilegale
Mai multe persoane, inclusiv angajați ai rezervației naturale „Plaiul Fagului”, au fost prinși în timpul unei vânători ilegale. Aceștia au fost reținuți în fragrant de către ofițerii Inspectoratului Național de Investigație (INI) și procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate…

Marți, 11 februarie, Poliția R. Moldova a anunțat despre reținerea mai multor persoane, inclusiv angajați ai rezervației „Plaiul Fagului”, care au fost prinși în timpul unei vânători ilegale.

Pe lângă faptul că ar fi organizat vânătoarea fără autorizația corespunzătoare și în perioada interzisă, suspecții au utilizat arme, dispozitive și unelte nepermise (lunetă cu termoviziune). De asemenea, a fost folosită și o armă lungă cu glonț de model CZ 557 N.S. cal. 308 WIN, dotată cu amortizor și utilaj de ochire pe timp de noapte (termovizor).

La fața locului, oamenii legii au stabilit că accesul în rezervație a fost permis de maistrul–pădurar al ocolului silvic, care, împreună cu inginerul de pază și protecția pădurii au participat la braconaj.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit Poliției, în timpul reținerii, din mașina personală a pădurarului au încercat să fugă alte două persoane neangajate oficial în câmpul muncii. Acestea au încercat să se ascundă în masivul pădurii cu o armă lungă cu glonț de model CZ 557 N.S. cal. 308 WIN, cu amortizor și utilaj de ochire pe timp de noapte, însă, au fost imobilizați de către ofițerii de investigație și mascații din BPDS.

În timpul cercetărilor, în aria închisă a rezervației naturale au fost identificați încă trei angajați ai ocolului silvic, care sacrificau un mistreț, dobândit prin braconaj. Animalul a fost ridicat pentru ulterioara transmitere către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), precum și stabilirea prejudiciului.

Totodată, într-o anexă din rezervație au fost depistați alți doi mistreți, vânați și sacrificați.