Moldovenii vor putea retrage numerar și în magazinele din sate. Suma nu va depăși o mie de lei per tranzacție

Moldovenii vor putea retrage numerar și în magazinele din sate. Suma nu va depăși o mie de lei per tranzacție
Sursa foto: Vadim Șterbate / Observatorul de Nord

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi modificări care vor permite dezvoltarea unor noi servicii electronice, promovarea economiei digitale și adaptarea R. Moldova la tendințele mondiale în domeniu. De exemplu, cetățenii care locuiesc în zonele rurale vor putea retrage numerar la magazinele din localitățile lor. Acest serviciu va fi furnizat de agenții economici care dețin terminale POS și înregistrează numerar în casă. Suma nu va depăși o mie de lei per tranzacție.

Alte prevederi ale proiectului vizează eliminarea barierelor pentru utilizarea aparatelor de casă virtuale și bonul fiscal electronic (eBon), ceea ce înseamnă reducerea costurilor pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și ușurarea conformării fiscale, inclusiv în zonele rurale și pentru comerțul online. Mai exact, va fi exclusă obligativitatea tipăririi bonului pe suport fizic, în cazul emiterii lui electronice.

De asemenea, va fi facilitată integrarea IMM-urilor cu platforme internaționale de plată (Stripe, PayPal, Revolut etc) și va stabilit un plafon de 100.000 de lei pentru nerepatrierea valutei generate prin comerțul electronic.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Totodată, în premieră, va fi reglementată activitatea nomazilor digitali - profesioniști calificați, care lucrează la distanță pentru companii din afară sau administrează afaceri utilizând tehnologia digitală.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, fiecare nomad digital va contribui cu aproximativ 186.000 lei anual prin taxe de cazare, consum local și impozite. Aceștia vor avea dreptul de a solicita dreptul de ședere pe o perioadă de până la doi ani pe teritoriul R. Moldova, cu posibilitatea de prelungire. Astfel, va crește atractivitatea țării noastre ca destinație pentru profesioniști din diverse domenii.

„Nomazii digitali aduc expertiză internațională, contribuind la transferul de know-how și stimulând inovația în domenii cheie, cum ar fi industria digitală, sectorul creativ, turismul și comunicațiile electronice. Estimăm că, anual, 1.500 de nomazi digitali vor veni în Moldova, având un impact economic semnificativ asupra țării de circa 280 milioane lei anual”, a declarat ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor.