Moldovenii sunt îndemnați să nu ardă vegetația uscată primăvara: „Este adăpost pentru multe viețuitoare”
Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) atenționează populația în privința pericolelor iminente, asociate arderii vegetației uscate în aer liber. Potrivit IPM, focurile deschise, utilizate pentru a arde resturi vegetale din câmpuri sau grădini, au devenit una dintre principalele cauze a incendiilor cu consecințe dramatice, care pun în pericol atât mediul înconjurător, cât și viețile oamenilor și ale animalelor sălbatice.
„Primăvara marchează un nou început pentru natură, o perioadă în care viața reînvie. Cu toate acestea, este crucial să fim deosebit de precauți. Vegetația uscată este adăpost pentru o varietate de viețuitoare, iar în această perioadă se nasc puii animalelor sălbatice. Este esențial să conștientizăm impactul negativ al arderii resturilor vegetale asupra acestor ființe vulnerabile și asupra ecosistemului în ansamblu”, explică responsabilii.
În această ordine de idei, Inspectoratul pentru Protecția Mediului reiterează că este responsabilitatea fiecărui cetățean să acționeze și să adopte măsuri adecvate pentru protejarea mediului înconjurător și a comunității în care trăiește.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Prin respectarea acestor reguli și prin promovarea unei culturi a prevenirii incendiilor, putem reduce semnificativ riscurile asociate cu arderea vegetației uscate și putem contribui la conservarea și protejarea naturii pentru generațiile viitoare”, conchid reprezentanții IPM.
Persoanele care observă incendii cu degajări puternice de fum, ce pot afecta calitatea aerului, sunt îndemnate să apeleze la numărul unic 112, pentru a solicita intervenția autorităților.
Conform prevederilor Codului Contravențional al R. Moldova, persoanele fizice care ard frunze și deșeuri menajere riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 15.000 de lei sau până la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Persoanele juridice riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 40.000 de lei.