Moldovenii mai au o lună pentru a direcționa ONG-urilor 2% din impozitul pe venit. Lista beneficiarilor

Moldovenii mai au o lună pentru a direcționa ONG-urilor 2% din impozitul pe venit. Lista beneficiarilor
Imagine cu caracter ilustrativ

Persoanele fizice rezidente care nu desfășoară activitate de întreprinzător mai au o lună la dispoziție pentru a prezenta Declarația cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2024 (Forma CET18). Cetățenii care nu au datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare au dreptul de a direcționa 2% din taxe către unul dintre beneficiarii desemnării procentuale.

Orice persoană fizică rezidentă care dorește să direcționeze 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget trebuie să depună Declarația cu privire la impozitul pe venit - Formularul CET18, în termenul stabilit de legislația fiscală, pe suport de hârtie sau în format electronic.

Depunerea declarației pe suport de hârtie

  • la orice Direcție deservire fiscală a Serviciului Fiscal de Stat, solicitând versiunea Declarației pre-completate sau prin depunerea Declarației rapide;

Persoanele fizice pot depune Declarația la oricare subdiviziune a Serviciului Fiscal de Stat, indiferent de locul de domiciliu sau reședința acestora. Telefoanele de contact și adresele subdiviziunilor SFS le puteți consulta AICI).

Pentru depunerea declarației trebuie să  prezentați buletinul de identitate sau un alt document ce confirmă identitatea. La fel Declarația poate fi prezentată de către reprezentantul/reprezentantul legal al contribuabilului, cu condiția confirmării identității și împuternicirilor acestuia prin procură sau printr-un certificat/act emis de autoritatea competentă.

  • prin intermediul oficiului poștal, printr-o scrisoare recomandată;

Formularul Declarației cu privire la impozitul pe venit și Regulamentul privind modul de completare pot fi descărcate AICI.

Depunerea declarației în format electronic

Serviciul permite previzualizarea, modificarea și transmiterea Declarației cu privire la impozitul pe venit, accesând SIA „Cabinetul personal al contribuabilului” de pe portalul sfs.md. Pentru a depune on-line Declarația pe venit, este necesar să dețineți semnătura electronică sau mobilă. Informații detaliate AICI.

  • la adresa de e-mail a Serviciului Fiscal de Stat mail@sfs.md cu respectarea cerințelor de semnare  electronică a documentului în corespundere cu Legea privind identificarea electronică și serviciile de încredere nr. 124/2022;

Declarația se consideră recepționată din momentul expedierii acesteia de către contribuabil, doar în cazul în care este aplicată semnătura electronică a contribuabilului pe documentul transmis. Confirmare despre recepționarea declarației o constituie notificarea recepționată la e-mailul de expediere.

  • prezentarea declarației semnate de mână, în formă scanată, la adresa de e-mail cet@sfs.md;

Declarația se consideră recepționată cu condiția confirmării identității declarantului în modul stabilit de Serviciul Fiscal de Stat.

Cum puteți achita online impozitul pe venit

Impozitul pe venit poate fi achitat online, prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay sau serviciului „Achitarea online a impozitelor și taxelor de către persoanele fizice-cetățeni” din cadrul SIA „Cabinetul personal al contribuabilului”, care poate fi accesat de pe pagina-web www.sfs.md.

Ghidul privind achitarea impozitelor și taxelor prin intermediul serviciului MPay și serviciului electronic „Achitarea online a impozitelor și taxelor de către persoanele fizice-cetățeni” poate fi vizualizat AICI.

AICI găsiți lista celor 1.241 de asociații, fundații și instituții private, beneficiare ale desemnării procentuale (anul 2025), iar AICI -  lista celor 241 de culte religioase și părți componente ale acestora, beneficiare ale desemnării procentuale (anul 2025).

De menționat că, la data de 26 februarie curent, Guvernul a aprobat modificarea Regulamentului cu privire la mecanismul desemnării procentuale.

Una dintre noile prevederi este informarea mai rapidă a publicului despre beneficiarii desemnării procentuale. Mai exact, până la data de 30 iunie a anului în care a avut loc desemnarea, pe pagina-web a Serviciului Fiscal de Stat va fi publicată Lista beneficiarilor desemnării procentuale, cu indicarea sumelor de desemnare procentuală validate pentru fiecare beneficiar în parte.