Moldovenii mai au la dispoziție două luni pentru a-și privatiza locuințele. Precizările ASP
Cetățenii care trăiesc în locuințe proprietate-publică pasibile de privatizare mai au la dispoziție puțin peste două luni pentru înregistrarea dreptului de proprietate asupra imobilelor. Termenul limită de privatizare este 31 mai, amintește Agenția Servicii Publice (ASP).
„Înregistrarea la domiciliu și/sau reședința temporară a persoanelor în locuințele respective se va efectua în temeiul bonului de repartiție a locuinței proprietate publică, eliberat de către administrația publică locală până la data de 31 mai 2024”, precizează responsabilii.
După data limită stabilită, locuințele neprivatizate trec în proprietatea unităților administrativ-teritoriale pe al căror teritoriu sunt amplasate.
„Autoritățile administrației publice locale sunt obligate să acorde acestor locuințe statut de locuințe sociale și să înregistreze dreptul de proprietate asupra lor în modul stabilit prin Legea cadastrului bunurilor imobile”, explică Agenția Servicii Publice.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Potrivit ASP, cu persoanele care locuiesc în locuințele trecute în proprietatea unităților administrativ-teritoriale se vor încheia contracte de locațiune sau sublocațiune.
Respectiv, începând cu data 1 iunie curent, înregistrarea la domiciliu și/ sau reședința temporară a persoanelor care locuiesc în locuințe sociale se va efectua în temeiul contractului de locațiune sau sublocațiune, încheiat în condițiile Legii cu privire la locuinţe.
Parlamentul a modificat Legea cu privire la locuințe în primăvara anului 2023, prelungind termenul de privatizare până pe 31 mai 2024. Anterior, aceeași lege stabilea termenul limită pe 31 mai 2021.
Autorii proiectului au motivat decizia prin faptul că în perioada pandemică cetățenii s-au confruntat cu o serie de probleme, inclusiv criza financiară și posibilitatea redusă de a circula și accesa instituțiile publice pentru servicii.