Moldovenii, îndemnați să renunțe la focurile de artificii în perioada sărbătorilor. Recomandările pompierilor

Moldovenii, îndemnați să renunțe la focurile de artificii în perioada sărbătorilor. Recomandările pompierilor
Sursa foto: AustinCochran/Getty Images

Autoritățile R. Moldova fac un apel către toți cetățenii și agenții economici să renunțe la utilizarea focurilor de artificii în perioada sărbătorilor de iarnă. Recomandarea vine din partea Guvernului, în vederea protejării sănătății publice, a siguranței animalelor de companie, a păsărilor, precum și pentru reducerea poluării aerului.

Focurile de artificii prezintă mai multe riscuri semnificative:

Pericolul pentru siguranța oamenilor și animelelor: Focurile de artificii pot provoca răniri grave atât oamenilor, cât și animalelor. Zgomotul intens produs de acestea poate duce la stres și anxietate severă la animalele de companie și la fauna sălbatică;

Impactul asupra păsărilor: Zgomotul și lumina produse de artificii pot deranja migrația păsărilor și pot provoca leziuni sau chiar decesul acestora;

Poluarea aerului: Substanțele chimice și particulele fiind eliberate în aer în timpul detonărilor contribuie la poluarea aerului, afectând calitatea acestuia și având un impact negativ asupra sănătății respiratorii a populației.

Recomandările pompierilor

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații Excepționale (IGSU) atenționează că lansarea focurilor de artificii și a materiale pirotehnice în preajma clădirilor, edificiilor și spațiilor de locuit pot duce la provocarea incendiilor, dar și la traumatisme pentru cei care le folosesc.

IGSU declară că utilizarea materialelor pirotehnice poate fi efectuată de specialiști cu asigurarea condițiilor necesare:

  • Articolele trebuie să fie utilizate strict conform instrucțiunilor;
  • Înainte de a începe lansarea focurilor de artificii, utilizatorii sunt rugați să se asigure că produsul pirotehnic nu are daune vizibile, lovituri sau fisuri;
  • Dacă produsul nu funcționează, acesta nu trebuie să fie repornit;
  • Lansarea focurilor de artificii poate fi efectuată doar în locuri sigure și la o distanță de cel puțin 20 de metri de orice clădire, mașini, copaci, linii de transport, substanțe inflamabile, precum și spectatori;
  • Pentru prevenirea incendiilor în locuințe, trebuie evitată lansarea acestora de la o fereastră sau balcon;
  • În scopul preîntâmpinării traumelor, arsurilor se interzice îndreptarea articolelor pirotehnice în direcția oamenilor și animalelor.

De asemenea, potrivit IGSU, nu se recomandă purtarea articolelor pirotehnice în buzunare, precum și ținerea în mâini a acestora. Maturii sunt rugați să-și monitorizeze strict copiii și să nu le permită jocul cu materiale pirotehnice.

În vederea prevenirii situațiilor de risc legate de focurile de artificii, pompierii atenționează asupra respectării regulilor de securitate.