Moldovenii cheltuie peste jumătate din veniturile lunare pentru alimente și servicii comunale

Moldovenii cheltuie peste jumătate din veniturile lunare pentru alimente și servicii comunale
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: kasto

Câștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit a populației R. Moldova, iar cei mai mulți bani sunt cheltuiți pentru produsele alimentare și serviciile comunale. Datele privind veniturile și cheltuielile moldovenilor pentru anul 2024 au fost prezentate de Biroului Național de Statistică (BNS).

Astfel, potrivit BNS, în anul 2024, veniturile disponibile ale populației au constituit în medie pe lună 5.283 lei pe o persoană, fiind în creștere cu 7,5% fața de anul 2023. Cheltuielile de consum ale populației au constituit în medie pe lună 4.407 lei pe o persoană, cu 3,7% mai mult comparativ cu anul 2023.

Veniturile populației

Câștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit a populației, de circa 55,8% în veniturile totale, înregistrând o creștere cu 3,3 puncte procentuale față de anul 2023.

De asemenea, o pondere importantă în veniturile disponibile medii lunare ale populației o dețin în continuare prestațiile sociale, care au constituit 20,9%, sau cu 0,2 puncte procentuale mai mult față de anul 2023.

Activitățile pe cont propriu au contribuit la formarea veniturilor de 10,1% din veniturile medii lunare ale unei persoane. Veniturile din activitatea individuală agricolă reprezintă 5,2% din totalul veniturilor disponibile, 4,9% revenind veniturilor obținute din activitatea individuală non-agricolă.

Transferurile bănești din afara țării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, în anul 2024, acestea au reprezentat 10,2% în veniturile totale sau cu 0,9 puncte procentuale mai puțin comparativ cu anul 2023.

BNS constată că, veniturile populației din mediul urban au fost în medie cu 2536,8 lei, sau de 1,6 ori mai mari, comparativ cu veniturile populației din mediul rural.

Cheltuielile populației

Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt:

  • consumul de produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%;
  • plățile pentru locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2%;
  • procurarea de îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Celelalte cheltuieli au fost direcționate pentru achitarea serviciilor de transport (7,6%), mobilier, dotarea și întreținerea locuinței (5,4%), sănătate (4,5%), telecomunicație (3,9%), etc.

Potrivit BNS, cheltuielile de consum ale gospodăriilor casnice din mediul urban constituie 5.611 lei și sunt cu 2.132 lei mai mari față de cheltuielile populației din mediul rural.