Moldovenii care și-au izolat termic pereții exteriori ai apartamentelor vor achita facturi mai mici la căldură

Moldovenii care și-au izolat termic pereții exteriori ai apartamentelor vor achita facturi mai mici la căldură
Sursa foto: Getty Images

Cetățenii care și-au izolat termic pereții exteriori ai apartamentelor vor fi scutiți de plata energiei termice destinate menținerii balanței energetice a clădirii, iar locatarii apartamentelor de colț, de la primul și ultimul etaj, vor beneficia de un calcul diferențiat al consumului de energie termică. Acest lucru va deveni posibil în urma actualizării Regulamentului cu privire la prestarea și achitarea serviciilor comunale și necomunale, aprobate pe 9 octombrie în ședința Executivului.

Ministerul Energiei precizează că în urma modificărilor aprobate, locatarii care au luat măsuri de eficiență energetică în apartamentele lor vor putea obține economii semnificative la facturi.

Astfel, una dintre principalele modificări la Regulamentul cu privire la prestarea și achitarea serviciilor comunale și necomunale prevede că proprietarii apartamentelor care au izolat termic pereții exteriori vor fi scutiți de plata energiei termice destinate menținerii balanței energetice a clădirii.

Potrivit Ministerului Energiei, această măsură este menită să sprijine cetățenii care au investit în îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor, contribuind la economii semnificative la facturile pentru energie termică.

De asemenea, locatarii apartamentelor de colț, de la primul și ultimul etaj, vor beneficia de un calcul diferențiat al consumului de energie termică, similar cu locuințele dotate cu sisteme de distribuție pe orizontală. Regulamentul clarifică și modul de calcul al consumului de energie termică pentru spații comune, precum subsoluri și etaje tehnice.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În plus, toți locatarii vor putea decide, împreună cu asociațiile de proprietari sau administratorii blocurilor, asupra unui mecanism personalizat de repartizare a consumului de energie termică, adaptat nevoilor specifice fiecărui bloc. În acest sens, au fost făcute clarificări privind termenii de prezentare a propunerilor.

Excepție va fi făcută pentru sezonul de încălzire 2024 - 2025, când toți consumatorii vor fi conectați la Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, chiar dacă nu vor prezenta un mecanism propriu de repartizare a consumului.

Modificările aprobate oferă mai multă flexibilitate în repartizarea costurilor pentru energie termică și asigură o mai mare transparență și claritate în procesele de facturare și repartizare a consumului.

În același timp, potrivit estimărilor, ajustările vor conduce la o reducere medie a costurilor pentru apartamentele deconectate cu aproximativ 12% în municipiul Chișinău și 19% în municipiul Bălți, susține Ministerul Energiei.

Regulamentul poate fi consultant AICI.