Moldovagaz și Energocom, pregătite să ajute stânga Nistrului în achiziția de gaze naturale

Moldovagaz și Energocom, pregătite să ajute stânga Nistrului în achiziția de gaze naturale
Sursa foto: novostipmr.com

SA „Moldovagaz” anunță că, împreună cu SA „Energocom”, este dispusă să ofere asistență, inclusiv suportul tehnic și comercial companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze pe baza condițiilor de piață, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice în situația de criză actuală.

Gazele naturale pot fi livrate prin diverse rute alternative de transport până la hotarul R. Moldova, în baza unui acord de agenție cu SRL „Tiraspoltransgaz”. Despre aceasta se precizează într-o scrisoare a Președintelui Interimar al Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, dl Vadim Ceban, către conducerea SRL „Tiraspoltransgaz”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

La fel, în scrisoare se precizează că, din cauza imposibilității înregistrării SA „Moldovagaz” în calitate de participant pe piața gazelor din țările europene, întreprinderea a încheiat un contract de agenție corespunzător cu SA „Energocom”.

În cadrul acordului, la 31 decembrie 2024, în regim de testare, a fost realizată cu succes achiziția de gaze naturale pentru SA „Moldovagaz” pe platforma Balkan Gas Hub, Bulgaria.

Cantitatea de gaze achiziționate a constituit 240 MWh, care a fost transportată prin intermediul coridorului de conducte Transbalcanice prin Bulgaria, Romania si Ucraina până la punctul de interconectare „Causeni” de la frontiera Republicii Moldova.

Din 1 ianuarie, Gazprom nu mai livrează gaze naturale în regiunea transnistreană, după ce a expirat contractul de tranzit prin Ucraina. Încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în mai multe localități din stânga Nistrului. Totodată, din 1 ianuarie, au fost oprită aprovizionarea cu gaze naturale a caselor la sol și blocurilor multietajate cu încălzire autonomă. Gazul va fi menținut pentru gătit și doar până când există presiune în rețea.

Centrala de la Cuciurgan (MGRES) a trecut din 1 ianuarie la utilizarea cărbunelui pentru producerea energiei electrice. Regiunea transnistreană ar dispune de rezerve de cărbuni pentru acoperirea necesităților proprii de energie electrică și căldură timp de 50 de zile. Ar mai exista și o rezervă de gaze naturale în conducte, care va fi folosită pentru aprovizionarea spitalelor.