Modificări la bugetul de stat pentru 2025. Miliarde de lei vor fi alocate pentru drumuri, școli și compensații

În Bugetul de stat pentru anul 2025 vor fi alocate suplimentar resurse financiare suplimentare pentru investiții, reziliență energetică și creștere economică. Proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2025 a fost votat de Parlament în a doua lectură.
Jumătate din valoarea „Bugetului +Plus” este finanțare gratuită din pachetul de reziliență anunțat de comisara europeană Marta Kos în februarie, iar cealaltă jumătate este din avansul primit pachetul de creștere economică de 1,9 miliarde oferit de UE (520 de milioane de euro sub formă de granturi și alte 1,5 miliarde de euro - împrumuturi cu dobândă redusă).
Astfel, pentru măsuri de reziliență energetică au fost alocate 3,66 miliarde de lei, Fondul de reducere a vulnerabilității energetice fiind suplimentat cu 2,11 miliarde de lei. Acest lucru va permite acordarea compensațiilor monetare pentru încălzire oferite în sezonul rece și a compensației la energia electrică în factură pentru toate gospodăriile casnice, până în decembrie 2025.
290 de milioane de lei sunt prevăzute pentru compensarea cheltuielilor pentru energia electrică ale agenților economici și ale producătorilor agricoli, iar 193 de milioane de lei – pentru implementarea proiectelor de eficiență energetică din Fondul național de dezvoltare regională și locală.
Alte 3,8 miliarde de lei sunt prevăzute pentru măsurile din Programul de reforme economice. Astfel, un miliard de lei a ajuns în Fondul rutier pentru reparația a circa 200 de kilometri de drumuri regionale și raionale.
Tot un miliard de lei a fost destinat pentru Fondul național pentru dezvoltare regională și locală, dintre care 600 de milioane de lei pentru reparația drumurilor locale în circa 100 de localități.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Autorii au mai propus alocarea suplimentară a 200 de milioane de lei în Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural și a încă 200 de milioane de lei pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. 100 de milioane de lei vor ajunge în Fondul Național de Mediu.
La fel, a fost prevăzută alocarea a 60 de milioane de lei pentru susținerea tinerilor specialiști. Astfel, angajații în domenii strategice vor primi, în primul an de muncă, un surplus la salariu de 3.000 de lei. Este vorba despre tinerii angajați în sectoare precum automotive, electronice, textile, industria farmaceutică / chimică, procesare alimentară și materiale de construcție.
Încă 85 de milioane de lei au fost alocați pentru lucrările de construcție a liniei de cale ferată Cahul – Giurgiulești și reparația liniei de cale ferată de la stația Prut-2 (Cantemir) până la podul feroviar peste râul Prut. La fel, 17,1 milioane de lei au fost alocați pentru finalizarea și implementarea proiectului „Complexul de asigurare cu apă potabilă a satelor din raionul Hâncești”.
S-a mai propus alocarea a 200 de milioane de lei pentru renovarea și dotarea blocurilor alimentare din cadrul instituțiilor de învățământ. Acest lucru se întâmplă după ce, la începutul acestui an, au fost alocate mijloace financiare pentru alimentarea gratuită, începând cu luna septembrie, a elevilor din clasele V-IX din instituțiile publice de învățământ secundar.

Modificările propuse la veniturile și cheltuielile bugetului de stat pentru anul 2025 au avut drept rezultat majorarea deficitului bugetar cu 4,01 miliarde de lei, ceea ce constituie 5,1 % din PIB.
De asemenea, în cadrul ședinței plenare de astăzi, a fost votat în a doua lectură proiectul de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2025. Astfel, suma cheltuielilor a crescut până la 47,96 miliarde de lei și este similară cu cea a veniturilor. Rectificarea este necesară în contextul acordării compensațiilor monetare pentru încălzire în sezonul rece și a compensațiilor la energia electrică.
