„Moara Roșie” - unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectură din Chișinău, ar urma să fie restaurată

„Moara Roșie” - unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectură din Chișinău, ar urma să fie restaurată
Sursa foto: savechisinau.wordpress.com

„Moara Roșie” - una dintre primele mori cu abur din capitală, care de mai mulți ani stă în paragină, ar urma să fie restaurată. Cu un anunț în acest sens a venit Primăria Chișinău, care a informat despre demararea lucrărilor de curățare a clădirii istorice.

Astfel, lucrările vizează îndepărtarea vegetației invazive care amenință structura de rezistență a monumentului istoric. Acțiunea face parte din proiectul Interreg NONA, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Interreg Danube Region.

Conform municipalității, pe lângă curățarea edificiului, proiectul mai prevede efectuarea unei scanări 3D a clădirii, întocmirea unei schițe de restaurare, realizarea expertizei tehnice, precum și derularea unui studiu de fezabilitate.

Despre „Moara Roșie”

Potrivit informațiilor disponibile pe blogul savechisinau.wordpress.com, „Moara Roșie” datează de la mijlocul secolului XIX, fiind ridicată acum mai bine de 170 de ani, în îndepărtatul 1850. În perioada a câtorva zeci de ani, aceasta a devenit una din cele mai importante clădiri din Chișinău. Dat fiind faptul că era învăluită mereu în „praf” de făină, localnicii au botezat-o „Moara Albă”.

În 1901, conform ghidului Iurie Dodiță, a avut loc un mare incendiu. Tot ce era din lemn a ars, iar proprietarul morii - un evreu pe nume Avram Levenzon, a hotărât să o reconstruiască, adăugând un etaj și o mansardă, ambele din cărămidă roșie, de unde provine și denumirea „Moara Roșie”.

„Moara Roșie” a activat până în 1950, după care a fost folosită în calitate de depozit. Ulterior, odată cu trecerea anilor, aceasta a ajuns într-o stare deplorabilă. Mai mult, în ianuarie 2024, TV8 a publicat un reportaj în care se menționa că, pe actele cadastrale - construcția nu există. Pe atunci, figura doar terenul, cu o suprafață de 270 de metri pătrați, care aparținea municipalității.