Ministrul Energiei: Trebuie să fim pregătiți că în orice moment, Gazprom poate rezilia contractul cu R. Moldova

Ministrul Energiei: Trebuie să fim pregătiți că în orice moment, Gazprom poate rezilia contractul cu R. Moldova
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Energiei

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a atras atenția că R. Moldova trebuie să fim pregătiți de scenariul că în orice moment, Gazprom poate rezilia contractul cu R. Moldova, întrucât are acest drept juridic. El a mai menționat că, R. Moldova nu-și propune să rezilieze contractul, deși concernul rus nu-și onorează obligațiile contractuale și nu furnizează volumele necesare de gaz.

Contractul cu Gazprom este perfect valabil, contractul funcționează în continuare, contractul, să spunem așa, a fost încălcat de ambele părți sub o formă sau alta. Noi n-am reușit în termen cu auditul și cu reglementarea datoriilor, Gazprom a limitat unilateral volumele pe care ni le-a livrat, deci este un contract care nu a fost respectat în deplină măsură de niciuna din părți, dar este un contract care funcționează și în ziua de azi și de care ne conducem și încercăm să revenim la o normalitate cu acest contract.

Noi trebuie să fim pregătiți de scenariul în care Gazprom îl reziliază, pentru că, repet, până în prezent Gazprom, din luna mai anul trecut, are dreptul juridic de a rezilia acest contract”, a declarat ministrul Energiei la emisiunea „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit lui Parlicov, contractul cu Gazprom asigură un preț mai mic la energia electrică procurată pentru malul drept de la Centrala de la Cuciurgan și menține pe linia de plutire bugetul regiunii transnistrene.

Pe malul drept noi nu consumăm gaze de la Gazprom, pe malul stâng noi nu avem o altă soluție, pe de o parte, să avem niște prețuri decente pentru cetățenii noștri la energia electrică și, pe de altă parte, ceea ce nu-i mai puțin important, să menținem o stabilitate socială în stânga Nistrului. Și nu uitați că regiunea transnistreană la fel depinde de banii pe care noi îi plătim pentru energia electrică (...) Noi vrem să avem o stabilitate, o predictibilitate în relații și trebuie să pornim dialogul, și trebuie să căutăm soluții pentru reglementarea politică a acestui conflict”, a menționat oficialul guvernamental.

Ministrul Energiei a mai explicat că, o eventuală sistare a gazului din partea Gazprom ar însemna o criză umanitară în stânga Nistrului, de gestionarea căreia vor fi responsabile autoritățile de la Chișinău: „În plus, rezilierea contractului cu Gazprom ar înseamna prețuri mai mari la energia electrică”.

În prezent, pentru un metru cub de gaze naturale, consumatorul achită 16.73 lei, fără TVA sau 18.06 lei cu TVA. Ministrul Energiei susține că promisiunea fermă este că „prețurile la gaze vor scădea în această perioadă rece și această perioadă rece care ne așteaptă va fi mai ușoară pentru toți consumatorii”, însă a negat că prețul ar putea scădea până la 13 lei, așa cum se vehiculează în spațiul public.

Autoritățile moldovenești au prezentat rezultatele raportului auditului datoriilor istorice ale R. Moldova față de Gazprom. Concernul rus pretinde datorii de 800 milioane de dolari, în timp ce Chișinăul propune achitarea a 8,6 milioane de dolari.