Ministrul Energiei: R. Moldova nu a introdus sancțiuni împotriva gazului rusesc și ar putea relua livrările din mai

Ministrul Energiei: R. Moldova nu a introdus sancțiuni împotriva gazului rusesc și ar putea relua livrările din mai
Sursa foto: rbc.ru

R. Moldova nu a introdus sancțiuni împotriva gazului rusesc, ceea ce înseamnă că poate procura gaz de la Gazprom. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia, malul drept al Nistrului ar putea reveni la achiziția de gaze naturale din Rusia, dacă prețul oferit de Gazprom va fi mai mic decât prețurile de pe piața internațională.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, susține că R. Moldova trebuie să facă o „alegere pragmatică” și să identifice cel mai bun preț la gaz pentru consumatorii finali.

„Dacă e să vorbim ce se va întâmpla după luna aprilie, când volumul de 5,7 milioane de metri cubi pe zi ar putea fi suficient inclusiv pentru o parte sau integral pentru necesitățile malului drept, va trebuie să mergem pe o alegere foarte pragmatică: dacă prețul de la Gazprom va fi mai bun, atunci putem să luăm și de la Gazprom, nu exclud acest scenariu. În cazul în care noi vom accesa prețuri mai bune de pe bursă, cu ce ocazie să plătim mai scump ca la Gazprom? Adică, e o abordare foarte pragmatică, care are în vizor prețul final pentru consumator, să obținem un preț cât mai bun. Noi nu am introdus ca țară sancțiuni împotriva gazului rusesc sau ceva de genul ăsta. Nu există o decizie politică că noi nu vom lua gaze din Federația Rusă. Altceva că noi anul trecut nu am luat gaze de la Gazprom pentru că erau mai scumpe și nu are rost să cumpărăm mai scump, când putem lua mai ieftin pe piața Internațională. Vă spun că am economisit 60 de milioane de dolari. Pe parcursul acestui an, situația ar putea fi diferită și anul viitor ar putea fi diferită situația. Trebuie să ne învățăm să avem o abordare pragmatică și să luăm de acolo, unde prețul este mai bun”, a declarat Parlicov la emisiunea „În Context” de la Moldova 1.

Zilele trecute, șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a menționat în cadrul unei emisiuni la TV8 că, din această primăvară, malul drept al Nistrului ar putea reveni la gazul rusesc.

„Contractul cu Energocom expiră pe 30 aprilie. Din luna mai, cel mai probabil, vom relua, desigur dacă și prețul va fi unul avantajos, livrările de gaz de la Gazprom, conform prevederilor acordului din 2021. De obicei, vara noi cheltuim până la 1,2 milioane de metri cubi pe zi. Astfel, vor fi aproximativ 4,4 milioane de metri cub malul stâng și 1,2 milioane pe zi malul drept”, a explicat Vadim Ceban.

În octombrie 2023, ministrul Energiei, Victor Parlicov, anunța că R. Moldova, cu excepția regiunii transnistrene, nu va mai cumpăra gaze rusești. Atunci, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, sugera că refuzul gazului rusesc nu este cea mai bună decizie pentru Chișinău.

Energocom și Moldovagaz au semnat un contract de furnizare a gazelor naturale

La sfârșitul lunii decembrie, Energocom și Moldovagaz au semnat un contract de vânzare – cumpărare a gazelor naturale, care prevede livrarea unui volum de gaz de 451 milioane de metri cubi, pentru perioada ianuarie – aprilie 2024, la prețul de 550 EUR/1000 m3.

După cum au declarat anterior autoritățile, gazele consumate de malul drept sunt cumpărate de compania de stat Energocom de pe bursele internaționale. Cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, livrate de Gazprom, ajung în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, de la care malul drept cumpără peste 80% din necesarul de energie electrică.

În prezent, pentru consumatorii casnici este stabilit un tarif de 18 lei și 7 bani (cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale.

Moldovagaz a trimis o solicitare către ANRE privind revizuirea tarifelor

Pe 26 ianuarie, Moldovagaz a anunțat că a depus o solicitare la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind revizuirea tarifului de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. Potrivit proiectului de calcul, se propune reducerea tarifului până la 13.347 de lei pentru mia de metri cubi, sau cu 12,5%, anunță Moldovagaz într-un comunicat.

Astfel, dacă tariful propus de Moldovagaz va fi aprobat și aplicat din 1 ianuarie, consumatorii finali ar urma să achite 17,34 lei/m3 (cu TVA), cu 72 de bani mai ieftin decât tariful în vigoare.