Ministrul Educației: „Solicitarea profesorilor de majorare a salariilor cu 35% nu este una realistă”
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat, marți, că solicitatea cadrelor didactice din țară privind majorarea salarială cu 35% pentru anul viitor „nu este una realistă, în condițiile actuale”. Totuși, potrivit ministrului, autoritățile sunt în căutare de soluții. Declarația lui Perciun a fost făcută în contextul în care Federația Sindicală a Educației și Știinţei a anunțat proteste pe 13 și 19 decembrie 2024, cu pichetarea clădirii Parlamentului, nemulțumiți de majorarea salarială din sectorul învățământului de 9%, prevăzută în bugetul de stat pentru 2025.
„Majorarea salariilor pentru cadrele didactice mereu a fost și rămâne o prioritate pentru Guvernul R. Moldova și pentru Ministerul Educației. Anul trecut, am avut o majorare de de 15%, anul acesta în prima lectură s-a propus o majorare de 9%, a doua lectură va fi săptămâna viitoare. Între timp, purtăm discuții cu Ministerul Finanțelor, căutăm posibilități de a veni cu anumite măsuri adiționale. În același timp, trebuie să fim conștienți că solicitarea de 35%, în condițiile actuale, nu este una realistă” a declarat ministrul Educației, Dan Perciun, după lansarea Programului de Granturi Școlare, care a avut loc astăzi, 10 decembrie.
Menționăm că, reprezentanții Federației Sindicale a Educației și Științei sunt în continuare nemulțumiți de majorarea salarială din sectorul învățământului, prevăzută în bugetul de stat pentru 2025, proiect care a fost aprobat de Guvern și votat în prima lectură de către parlamentari.
Potrivit unui comunicat al Federației, la data de 13 și 19 decembrie, cu începere la ora 10:00, profesorii vor organiza acțiuni de protest sub formă de pichetare a clădirii Parlamentului, pentru a sensibiliza opinia publică, guvernarea, despre „problemele stringente din educație și despre necesitatea urgentă a soluționării lor”.
De asemenea, cei care nu vor avea posibilitatea de a participa la acțiunile organizate în stradă, se vor solidariza cu colegii în instituțiile în care activează, la recreația mare sau în perioada stabilită de Comitetele Sindicale.
Potrivit documentului aprobat de Guvern și votat în prima lectură de către parlamentari, bugetul planificat pentru educație în anul 2025 este de peste 19 miliarde de lei, cu o creștere de 2 miliarde de lei față de 2024.