Ministrul Agriculturii a fost audiat în Parlament, în contextul protestului fermierilor
ACTUALIZARE: Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a fost audiat joi, 15 februarie, la Parlament în legătură cu situația din sectorul agricol și protestele fermierilor din mai multe raioane ale țării.
De la tribuna Parlamentului, ministrul Agriculturii a prezentat un raport de activitate și a răspuns la întrebările deputaților cu privire la măsurile de suport pentru agricultorii afectați de crizele din ultimii doi ani.
Totodată, în cadrul audierilor de la Parlament, Vladimir Bolea a declarat că în ultimii ani agricultura a fost afectată de mai mulți factori negativi, unul dintre ei fiind războiul provocat de Rusia în Ucraina. Cel mai mult au avut de suferit crescătorii și producătorii de cereale, afectați de ieftinirea produselor, majorarea prețurilor la inputuri, scumpiri la carburanți etc., a declarat ministrul Agriculturii, transmite IPN.
„Trebuie să construim un sistem de asociere după modelul european în care agricultorul de la mic la mare va avea acces la informație de ultimă oră și va putea accesa bani europeni, bani naționali pentru a-și dezvolta afacerile lor. Lucrăm la sistemul electronic de evidență a agriculturilor. (...) Va fi dată în exploatare și va începe procesul de construcție a complexului de colectare și procesare a subproduselor de origine animală”, a anunțat Bolea de la tribuna Parlamentului, transmite Moldova1.
Știrea inițială
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, va fi audiat în Parlament, în contextul protestului fermierilor. O propunere în acest sens a fost făcută de către deputatul din fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Alexandr Trubca, la ședința Legislativului de joi, 15 februarie.
Astfel, cu 79 de voturi, propunerea parlamentarului a fost acceptată. Ministrul Agriculturii este așteptat la Parlament.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
În dimineața zilei de joi, 15 februarie, fermierii au blocat pentru a patra oară vama Leușeni-Albița. Agricultorii protestează deja a opta zi pe drumurile R. Moldova și au formulat câteva revendicări la adresa Guvernului. Mai exact, fermierii cer oferirea unui ajutor financiar pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, cel mai mult afectați de crizele din ultimii doi ani.
Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat că joi agricultorii vor organiza noi proteste cu tractoare în diferite orașe ale țării, cu blocarea drumurilor naționale și marșuri cu tehnică agricolă spre punctele de trecere a frontierei Leușeni, Cahul și Costești.
Fermierii din sudul țării s-au întâlnit miercuri, 14 februarie, cu ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă și a solicita ajutor din partea statului.