Ministrul Agriculturii: Problema fermierilor este una adevărată și problema este anume împărțită în două

Ministrul Agriculturii: Problema fermierilor este una adevărată și problema este anume împărțită în două
Sursa foto: Parlamentul R. Moldova

În anul 2023, în agricultură, în R. Modova au fost făcute investiții mai mari decât în 2022. Totuși, fermierii se confruntă cu probleme, iar măsurile pe care trebuie să le întreprindă autoritățile trebuie să fie țintite. Declarațiile au fost făcute de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea, la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, menționând că fermierii trebuie ajutați conform necesităților lor.

Problema la bază este una adevărată și problema este anume împărțită în două: noi vorbim despre agricultorii care au așa-numitele acte de secetă, care au fost constatate în vara anului curent și practic nu au roadă sub nicio formă, nu au cum să-și plătească, chiar dacă sunt agricultori de bună-credință. Agricultorii au început să depună cerere la Camera de Comerț pentru a primi certificatul de forță majoră ca să oprească executarea la bănci. Și este a doua categorie, ei sunt în număr mai mare, urmează să constatăm cât sunt ei defapt. Practic este vorba despre agricultori care nu au avut  secetă, au avut roadă, dar au avut prețuri foarte mici la vânzare și au avut costuri destul de mari în producere și nu-și pot acoperi cu prețul de vânzare cheltuielile”, a declarat ministrul Agriculturii.

El admite că chiar dacă fermierii își vânt toată marfa, oricum „îi paște falimentul”.

Noi trebuie să luăm decizie împreună cu băncile, cu creditorii, cu sistemul non-bancar de creditare. Mâine (n. red. astăzi, 30 noiembrie) am întâlnire cu sistemul bancar pentru că în R. Moldova sunt 11 bănci comerciale din care numai șase dau credite în agricultură. Și noi trebuie să ne întâlnim cu fiecare separat. Deci măsurile pe care trebuie să le luăm trebuie să fie țintite, trebuie să dea rezultat pentru cei care au nevoie, și cel mai important lucru, fără ca să afectăm pe toți ceilalți agricultori și raporturile lor economice”, a menționat Bolea.

Oficialul a precizat că în anul curent, ramura agricolă a beneficiat de investiții considerabil mai mari decât în anul precedent, iar fermierii care sunt în impas vor fi ajutați conform necesităților lor, dar și disponibilității resurselor de care MAIA dispune.

De la bun început am spus că situația în agricultură este foarte diferită. Anul curent în agricultură, în R. Modova, au fost făcute investiții mai mari decât în 2022. Ceea ce înseamnă că agricultorii sunt foarte diferiți. Noi trebuie să-i identificăm pe cei care au probleme, să facem o analiză, pentru că, cadrul legal din R. Moldova este unul funcțional, este perfect european. Din păcate, agricultorii, producătorii de cereale, în mod deosebit din sudul R. Moldova, nu au o asociație profesională de crescători de cereale care să-i reprezinte, pentru că asta ți face marea diferență între ei și toți ceilalți”, a punctat ministrul Agriculturii.

Precizăm că, fermierii au anunțat pentru astăzi, 30 noiembrie, un nou protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) din Chisinau. Ei aşteptă un răspuns de la Guvern cu privire la compensaţii. Dacă nu le vor fi satisfăcute revendicările, protestatarii amenință că vor organiza un mars pe străzile Capitalei. Ministrul Agriculturii spune că examinează solicitarea fermierilor, însă nu promite să le dea un răspuns în termenii ceruţi de aceştia.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Agricultorii au ieșit la proteste pe 23 noiembrie, cerând să fie interzisă calcularea penalităților pentru achitarea întârziată a creditelor, crearea unei comisii care să examineze dosarele fermierilor să oblige Camera de Comerț și Industrie să elibereze avize care să ateste că fermierul nu-și poate achita datoriile, din cauza secetei și a altor circumstanțe obiective, și nu ar trebui să fie executat silit.

Organizatorii intenționează să rămână în centrul Capitalei până pe 30 decembrie.