Ministrul Agriculturii cere ajutorul Uniunii Europene pentru a-i susține pe fermierii afectați de secetă

Ministrul Agriculturii cere ajutorul Uniunii Europene pentru a-i susține pe fermierii afectați de secetă
Sursa foto: Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, aflat într-o vizită la Bruxelles, a cerut ajutorul comunității europene pentru a-i susține pe fermierii afectați de secetă. Bolea spune că e nevoie de crearea unui Fond de solidaritate și dezvoltare pentru agricultura moldovenească. Oficialul a precizat că acest fond „ar fi un instrument esențial care ar asigura continuitatea muncii fermierilor moldoveni”.

„În anul 2024, seceta, arșița, grindina, precum și inundațiile din ultimele zile au atins cote alarmante, punând în pericol nu doar recoltele, dar și însăși viabilitatea sectorului agricol – un sector vital pentru economia și securitatea alimentară a țării noastre. Fermierii noștri, mulți dintre ei mici producători, se află la limita puterilor. Din cauza condițiilor climatice extreme, pierderile din agricultură sunt uriașe, iar resursele interne nu mai sunt suficiente pentru a asigura continuitatea muncii lor”, declară ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Bolea a precizat că în pofida eforturilor depuse de Guvernul de la Chișinău, care a alocat în mod repetat fonduri de urgență pentru a sprijini fermierii și a adoptat o Lege specială ce le permite un răgaz de șase luni pentru a-și renegocia contractele de creditare, „impactul secetei și inundațiilor continuă să fie devastator”.

„Deși am făcut tot ce ne-a stat în putință, nevoile sunt mari și resursele noastre limitate”, a mai spus Bolea.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În acest context, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a cerut sprijinul Uniunii Europene (UE) în crearea unui Fond de dezvoltare pentru sectorul agricol.

„Agricultura din Moldova are nevoie acum, mai mult ca oricând, de ajutor din partea Uniunii Europene. (...) Acest fond ar fi un instrument esențial care ar asigura continuitatea muncii fermierilor noștri, oferindu-le acces la resursele necesare pentru a depăși aceste momente dificile”, a punctat Bolea.

Agricultorii din sudul R. Moldova urmau să iasă, luni, cu peste 100 de unități de tehnică agricolă pe drumurile naționale, pentru a cere de la autoritățile centrale măsuri reale de redresare a situației din sectorul agricol. Însă din cauza vremii, aceștia au amânat protestul pentru ziua de marți, 17 septembrie.  

Proteste. Fermierii din sudul țării scot tehnica agricolă pe drumurile naționale
Agricultorii din sudul R. Moldova vor ieși cu peste 100 de unități de tehnică agricolă pe drumurile naționale, pe 16 și 17 septembrie, pentru a cere de la autoritățile centrale măsuri reale de redresare a situației din sectorul agricol. Informația a confirmată pentru ziar.md de directorul Asociației…