Ministrul Afacerilor Interne, despre adăposturile de protecție civilă din țară: Unele sunt într-o stare deplorabilă

Ministrul Afacerilor Interne, despre adăposturile de protecție civilă din țară: Unele sunt într-o stare deplorabilă
Colaj ziar.md. Sursa foto: Cu Sens; Andrei Mardari / Newsmaker. Pe fundal - Buncărul de la intersecția străzilor Vasile Alecsandri și Columna, transformat în depozit

O bună parte din adăposturile subterane de protecție civilă din R. Moldova necesită investiții substanțiale. Altele însă, se află într-o stare deplorabilă, întrucât au fost lăsate de izbeliște de-a lungul anilor. Declarația îi aparține ministrului Afacerilor Interne, Adrian Efros, care a precizat pentru Radio Moldova că, în prezent, autoritățile sunt în proces de identificarea a soluțiilor pentru a operaționaliza cât mai multe adăposturi subterane.

„O parte din ele, în procesul de privatizare, au revenit operatorilor economici sau asociațiilor corespunzătoare. Și, nu s-a pus un accent pe aceste adăposturi”, a declarat ministrul.

Potrivit oficialului, anul trecut au fost inventariate toate adăposturile existente. Deși unele dintre aceste se află într-o situație foarte bună, sunt dotate, amenajate și operaționale - o bună parte necesită „investiții serioase”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Sunt niște condiții speciale pentru a amenaja, pentru a asigura acea independență sau autonomie pentru zece, 15 sau 30 de zile”, a precizat Adrian Efros.

În decembrie 2023, cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de lege care prevede modernizarea adăposturilor de protecție civilă și dotarea acestora cu echipamentele necesare și rezerve de apă potabilă.

Conform informațiilor Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică, în urma verificărilor efectuate anul curent, la evidență sunt 198 de adăposturi de protecție civilă. Acestea însă nu corespund cerințelor și nu sunt pregătite pentru situații excepționale.

Adăposturile de protecție civilă din țara noastră au fost construite în perioada anilor 1960-1980, după tehnologii care sunt învechite deja. Estimativ, în situații de urgență aceste încăperi pot adăposti 62 de mii de persoane, notează Radio Moldova.