Ministra Sănătății: „Vom introduce un sistem de licențiere a activității medicilor. Vor fi evaluați o dată la cinci ani”

Ministra Sănătății: „Vom introduce un sistem de licențiere a activității medicilor. Vor fi evaluați o dată la cinci ani”
Sursa foto: Sănătate Info

În R. Moldova va fi introdus un sistem de licențiere a activității medicilor, a anunțat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, precizând că, dacă medicul nu va fi preocupat de instruirea sa continuă sau în activitatea sa vor fi înregistrate cazuri de malpraxis, acesta va fi retrogradat. Aceștia vor fi evaluați o dată la cinci ani.

Nemerenco a atras atenția că, licențierea activității medicilor este o practică obișnuită în statele europene, iar introducerea unui astfel de sistem de evaluare în țara noastră va exclude persoanele toxice din sistem.

Vom introduce un sistem de licențiere, fiindcă astăzi oricare medic își ia diploma și până la sfârșitul zilelor lui sau ieșirea la pensie nu mai are nimeni nicio întrebare vizavi de activitatea lui. Peste tot în lume, o dată la 5 ani, fiecare medic trebuie să demonstreze niște rezultate ale activității - faptul că este de bună-credință, faptul că el lucrează asupra sa, trece absolut toate cursurile de instruire, nu are cumva în caracteristica lui, în spate, cazuri de conflict, cazuri de malpraxis, atitudinea față de pacienți și multe-multe altele. Deci se coagulează un dosar al medicului și o dată la 5 ani, de fapt, el nu ar trebui să se întâlnească cu o comisie, cum își închipuie foarte mulți reprezentanți din sistemul medical, acesta este un proces care, de fapt, nimeni nu știe cum are loc, nu știe cine evaluează aceste dosare și la momentul când acest drept de practică nu ți-l poți lua pentru următoarea perioadă, vine o concluzie, deci nu ți se permite, ești retrogradat din funcție, ești trimis la niște instruiri pe care le vei plăti din banii proprii și multe alte cerințe”, a declarat ministra Sănătății, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Întrebată dacă în urma acestui sistem de licențiere nu există riscul că statul ar  putea pierde din sistemul și mai multe cadre, șefa de la Sănătate a răspuns:

Nu cred că va pierde mai mult. Vreau să vă spun că, într-adevăr, atunci când este cineva care aduce o doză de nocivitate în sistem, eu cred că cu el sau fără el nu este mare diferență. De obicei, sistemul se ține pe cadrele care sunt puternice, bune, profesioniste, cu atitudine, cu capacități, nu se ține sistemul pe ceilalți, că altfel ar fi la pământ totalmente”.

Anterior, Ala Nemerenco a anunțat că nu există intenția de a fi închise spitalele raionale, menționând totuși că, dacă am fi într-o țară UE, acest lucru s-ar fi întâmplat.