Ministra Sănătății, despre protestele medicilor: „Niciun spital nu face aripi. Este doar o manipulare”
Ministra Sănătății susține că a început încă din vară întâlnirile și discuțiile cu profesioniștii din domeniul sănătății, în privința fuzionării Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” cu Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile. Potrivit Alei Nemerenco, în spatele acțiunilor medicilor ar sta interese personale și partide politice.
„Acest subiect este politizat foarte mult. Întâlnirile le-am început încă din vară: cu administrația, după care cu catedrele, cu personalul didactic, cu Universitatea de Medicină. Ulterior am fost la întâlnire cu colectivul, probabil a durat două ore. A fost destul de emotivă discuția, dar nu ne-am luat rămas bun dușmani și nu văd de ce se vehiculează permanent în spațiul public precum că nu aș fi luat în calcul părerea dumnealor”, a spus ministra joi, după ședința Guvernului.
Ala Nemerenco a menționat că îi este rușine față de ambasadorii și cetățenii țărilor care oferă suport de sute de milioane de euro și dolari pentru sistemul de sănătate din R. Moldova.
„Când cetățenii altor țări se împart cu contribuția lor ca să ne ajute să avem un sistem de sănătate mai bun, mai calitativ, este o crimă din partea noastră să lucrăm și să utilizăm propriile resurse atât de ineficient. [...] Iertați-mă, dar voi pune presiune pe instituțiile medicale să avem un management și o gestionare corectă a banilor. [...] Activitatea unei instituții cu o capacitate de doar 38% la o jumătate din paturile care ar putea exista în acel spital nu este eficientă și nu reprezintă o utilizare cu respect a banului cetățeanului nostru”, a explicat ministra Sănătății.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Făcând trimitere la personalul celor două spitale, Nemerenco a declarat că „oamenii au anumit scop și sunt permanent susținuți de partide politice”.
„Ați văzut cine participă la marș. Îmi pare foarte rău că colectivele se implică în aceasta, dar spre fericirea mea nu am văzut acolo fețe de medici. Mai mult vine personalul de nivel inferior, precum infirmierele. Siguranța pe care trebuie să o aibă aceste două colective este că spitalele vor rămâne dislocate așa cum sunt. Faptul că pe interior vor avea loc restructurări ale secțiilor, că vor fi deschise secții noi, vor fi reparații capitale, da, se va întâmpla. Niciun spital nu face aripi și nu zboară de unde este el. Totul este doar o manipulare. [...] Din păcate, manipulează chiar și cei care au o înțelegere foarte clară despre ce se va întâmpla în aceste spitale, a conchis Ala Nemerenco.
Pe 12 și 19 decembrie curent, angajații din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și cei ai Spitalului Dermatologic și Maladii Comunicabile au protestat în fața Guvernului față de proiectul Ministerului Sănătății, care propune fuziunea celor două instituții medicale.